Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Hjälp, får hyresvärden gå in i min lägenhet?

När du hyr en bostad i andra hand kan det vara svårt att veta vad din hyresvärd får och inte får göra. När får hyresvärden komma in i din lägenhet? Det finns tydliga regler för detta och hyresvärden har inte rätt att komma och gå som denne vill även om hen har en reservnyckel. Vi hjälper dig reda ut när hyresvärden får och inte får gå in i din lägenhet!

Vad gäller?

När du hyr en lägenhet i andra hand är det ditt hem och hyresvärden får inte missbruka sin roll, dock finns det situationer då hyresvärden får eller faktiskt måste komma in i din lägenhet. I nästan alla fall måste hyresvärden ha anmält i god tid innan att denne behöver komma in i din lägenhet och du som hyresgäst måste ha gett tillåtelse innan hyresvärden får gå in.

När hyresvärden får gå in
  • När mindre reparationer och förbättringsarbeten ska utföras.
    När det är dags för reparation måste du som är hyresgäst låta hyresvärden komma in i lägenheten för att utföra reparationen. Däremot måste hyresvärden ha meddelat dig om detta minst en månad innan det är dags och fått ditt godkännande.

  • Vid visning av lägenheten.
    Om lägenheten ska hyras ut till någon annan får hyresvärden hålla visningar av bostaden på en, för hyresgästen, lämplig tid. Du som hyresgäst behöver självklart inte närvara på visningen. Även i detta fall måste uthyraren ha förvarnat i tid och fått ditt godkännande innan.

Det enda tillfällen som hyresvärden inte behöver anmäla innan hen går in i bostaden är:

  • För att utföra brådskande arbete och nödvändig tillsyn.
    Om det t ex. blir en oförutsedd skada som snabbt måste åtgärdas eller för att utföra planering inför reparation eller liknande. Dessa fall gäller när hyresvärden snabbt behöver komma in i lägenheten för att t ex. undvika ytterligare skador på bostaden.

  • Om hyresvärden har en laglig rätt att komma in med hjälp av Kronofogdemyndigheten.

För att öka tryggheten och göra processen med att hyra i andra hand enklare och smidigare har vi på Samtrygg tagit fram Trygghetspaketet. I detta inkluderas bland annat personlig service genom hela hyresperioden, trygga hyresavtal, försäkring samt att det alltid är depositionsfritt (om du är kreditvärdig). Det är självklart kostnadsfritt att skapa ett konto hos oss.

Vad gör jag om hyresvärden går in utan lov?

Om din hyresvärd skulle missbruka sin tillgång till din bostad och går in oanmäld eller vid tillfällen då denne inte har rätt att göra det är det viktigt att du säger ifrån och tydliggör att denne inte har rätt att gå in i bostaden utan ditt tillstånd. Detta är inte okej. Om problemen skulle fortsätta kan du prata med Hyresgästföreningen och göra en polisanmälan mot hyresvärden.


Söker du efter en ny bostad? Vi erbjuder marknadens tryggaste bostadsuthyrning! Hyr depositionsfritt, undvik bedrägerier och få personlig service under hela hyresperioden.

Hyresguiden