Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Checklista inför flytten!

Det är mycket som ska fixas när man byter bostad, förutom att packa och se till att alla familjemedlemmar är med i bilen. Vi på Samtrygg har sammanställt en lista för dig som vill vara säker på att du har ordnat allt innan du sätter nycklarna i dörren till ditt nya hem. 

Avtal – Kolla över i god tid

Bor du i hyresrätt eller hyr du en lägenhet i andra hand? Då måste du såklart säga upp ditt gamla avtal. Kika över hur många månaders uppsägningstid det är i ditt kontrakt, vanligtvis är uppsägningstiden tre månader. Lägg in en påminnelse i almanackan eller mobilen så du slipper betala dubbel hyra! Det är lätt hänt att man annars hamnar i trångmål en månad. 

Visste du att vi på Samtrygg hjälper våra kunder med säkra avtal utan deposition? Läs mer här: http://bit.ly/tryggandrahandsuthyrning

Försäkring 

Kolla över dina försäkringar. Vanligtvis kan du ta med dina gamla försäkringar till din nya bostad, men kontakta gärna ditt försäkringsbolag för att dubbelkolla. Möjligtvis behöver du ändra din gamla försäkring beroende på storleken av din nya bostad. Tips! Kolla att försäkringen täcker om något skulle gå sönder i samband med flytten.

Vill du skaffa en ny hemförsäkring kan vi på Samtrygg tipsa om en hemförsäkring från Hedvig. Just nu får du som användare av Samtrygg 50 % rabatt på din hemförsäkring de två första månaderna. Ta del av erbjudandet från Hedvig här.

Flyttanmälan

Kom ihåg att göra en flyttanmälan till Skatteverket innan du flyttar. Det gör att myndigheter kan skicka information till din folkbokföringsadress som berör dig som privatperson exempelvis CSN, Pensionsmyndigheten eller Valutskick. 

Enligt folkbokföringslagen måste du göra en flyttanmälan innan eller snarast efter inflyttning. Samtidigt som du gör en flyttanmälan kan du eftersända din post hos Svensk adressändring. 

Rensa och släng! 

När du har gått igenom alla avtal och försäkringar börjar det roliga dvs, rensa bostaden. Börja gärna i god tid så du vet att lägenheten är tom på flyttdagen. Har du för mycket kläder och för få Ikeakassar? Skänk till välgörenhet t ex stadsmissionen – de tar med glädje emot rena och hela kläder. Har du gamla möbler som står i källaren och dammar? Sälj eller ge bort i valfri Facebookgrupp. Någons skräp är en annans person guld.

Kom ihåg på flyttdagen! 

Är flyttdagen kommen? Lägg upp en realistisk plan för dagen. Beräkna ungefär hur lång tid varje moment kommer att ta, t ex bära möbler till flyttbilen, städa av lägenheten och börja packa upp flyttlådorna. Om det är en större bostad tar det ofta mer än en dag. Ring gärna upp familj och vänner för att få flytthjälp men glöm inte att bjuda på pizza efteråt! 

Sedan starten 2013 har Samtrygg haft tusentals nöjda uthyrare och hyresgäster över hela Sverige. För att göra andrahandsuthyrning så tryggt som möjlig har vi tagit fram Trygghetspaketet som bl.a. innehåller en speciellt framtagen andrahandsförsäkring, trygga hyresavtal, hyresgaranti och personlig service genom hela hyresperioden. Hyresgästen har dessutom möjlighet att hyra bostad utan att betala deposition.  Skapa en kostnadsfri profil och ta nästa steg till en trygg andrahandsupplevelse idag!


Hyresguiden