Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Betalar jag för hög hyra?

Om du hyr eller funderar på att hyra en bostad i andra hand undrar du kanske hur det egentligen fungerar vid prissättning av hyran och vilken hyra som uthyraren faktiskt får ta. Enligt en ny lag för privatuthyrning beräknas den skäliga hyra olika för hyresrätt och bostadsrätt. Se till att ha koll på vad som är en skälig hyra när du hyr en bostad! Här kan du läsa om de viktigaste reglerna för en skälig hyra och enkelt räkna ta reda på om du betalar för mycket!

 

Olika regler för hyresrätt och bostadsrätt

För dig som hyr en hyresrätt i andra hand är det bra att veta att en skälig hyra är den hyra som representerar bostadens bruksvärde. Detta innebär att uthyraren får ta samma hyra som han eller hon själv skulle betalat i första hand, och sedan lägga till en kostnad om bostaden är möblerad samt om det ingår andra förmåner i uthyrningen.

Om bostaden är möblerad får uthyraren lägga till runt 10-15% för att täcka för slitage. Andra förmåner som uthyraren får göra påslag för är exempelvis:  hushållsel, gas, parkeringsplats, Internet, TV-licens etc. – om dessa inte redan är inkluderade i den grundhyra som uthyraren själv har i första hand. Detta får läggas till på hyran eftersom förmånerna är knutna till lägenheten och hyresgästen får ta del av dem.

Utöver detta får uhyraren inte lägga till något mer på hyran!

 Hyresrätt
Hyran för hyresrätt baseras på:

Möblerat: (bostadens bruksvärde * 1,15) + kostnader för övriga förmåner

Exempel

Du hyr en hyresrätt med ett bruksvärde på 8 000 kr/mån, den är möblerad och det ingår internet för 200 kr/mån och parkering 900 kr/mån. Hyran blir då:

(8000 kr * 1,15) + 200kr + 900kr = 10 300 kr/mån.

 

Bostadsrätt

Reglerna för bostadsuthyrning av bostadsrätt gäller även för hus, villa, radhus, lägenhet och rum och är mindre strikta än reglerna för hyresrätt. För att hyran ska anses skälig ska den motsvara uthyrarens kapital- och driftskostnader.

Med kapitalkostnad menas en årlig avkastningsränta, ofta 4%, av bostadens marknadsvärde. Till driftskostnader räknas bland annat avgift till bostadsrättsföreningen, kostnad för el, bredband, vatten, slitage på möbler mm. samt andra kostnader som hör till driften av bostaden.

Hyran för bostadsrätt baseras på:

Möblerat: ((kapitalkostnad * 0,04) /12 mån) * 1,15 + driftskostnader.

Exempel:

Om du hyr en bostadsrätt i andra hand som är värd 2,7 milj kr, bostaden är möblerad och avgiften till föreningen ligger på 1900 kr/mån blir hyran:

((2 700 000 * 0,04) / 12 mån) * 1,15 + 1 900kr/mån = 12 250 kr/mån

Lär dig mer om hyressättning i Samtryggs guide

Är din hyra inte skälig?

Om du upplever att du betalat för mycket i hyra, baserat på vad som räknas som skäligt, kan du som hyr en hyresrätt i andra hand vända dig till Hyresnämnden för att ansöka om sänkning av framtida hyror och begära att få tillbaka mellanskillnaden för de hyror du redan betalat.

Om du hyr en bostadsrätt i andra hand kan du också vända dig till Hyresnämnden och begära en sänkning på framtida hyror. Däremot kan uthyraren i dessa fall tyvärr inte bli återbetalningsskyldig om han eller hon tagit ut en oskäligt hög hyra och du kan alltså inte få tillbaka mellanskillnaden i detta fall.

Läs mer: “Så undviker du bli lurad på depositionen!”

Hyresguiden