Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter Hyresgäster

Skapa din egen trädgård på balkongen

En balkong erbjuder stora möjligheter för odling av både blommor, bär och grönsaker. En av utgångspunkterna är vilka förutsättningar din balkong har. Badar den i sol mest hela dagen eller har du ett skuggigare läge? För att få bästa resultat på din odling kommer här några tips på växter som lämpar sig för olika förutsättningar.

Grönsaker

Tomater trivs utmärkt i soligt läge och passar därför på södervända balkonger. Välj gärna en variant, så som exempelvis körsbärstomater, som inte blir så hög om du har begränsat med utrymme på din balkong. Vill du odla från grunden bör du sätta frön i mars-april och placera dem i ett ljust läge, gärna där det är varmt. Vill du inte så från grunden går det såklart att köpa färdiga plantor som direkt ger prakt till din balkong.

Har du istället ett skuggigare läge passar sallat bra att odla i kruka eller balkonglåda. Se till så att krukan har dräneringshål och lägg gärna lecakulor i botten så jorden kan andas. Sallat växer snabbt och vill du kunna skörda vid flera tillfällen under sommaren så kan du så sallat i omgångar under våren.

Bär

Ingenting är väl så mycket sommar som jordgubbar? Och kan du plocka dem själv från din egen balkong bör väl ändå sommaren vara fulländad? Jordgubbar kan odlas i krukor eller balkonglådor och trivs bäst i soligt men skyddad läge. Vattna dagligen då jordgubbsplantor kan torka ut snabbt. Ta in krukorna under vintern för att kunna få jordgubbar även nästa år. Är du mer för smultron fungerar det lika bra. Eller varför inte odla båda två, då de lämpar sig väl för samodling. Smultron passar alla lägen, oavsett och du har gassande sol eller skugga. 

Kryddor

Kryddor av olika slag ger inte bara grönska och växtlighet till din urbana oas, det ger även en härlig doft och förgyller din matlagning. Kryddor passar bra att odla i kruka eller balkonglåda och se gärna till att dessa har bra dränering. Rosmarin, timjan och basilika trivs bra i soligt läge, medan mynta och persilja föredrar mer skugga. Får du mer kryddor än du hinner använda? Ingen fara då de går utmärkt att torka.

Blommor

Vill du inte enbart odla ätbara saker utan också sätta lite färg på din balkong finns det en rad olika blommor att plantera. Pelargonier och Stjärnöga tycker om mycket sol medan fuchsia, begonia och pensé föredrar mer skugga. Möjligheterna är oändliga. Rådfråga din blomsterbutik eller handelsträdgård för fler tips.

Glöm inte bort att njuta

Andra goda tips är att jobba med nivåer på balkongen genom att låta de större krukorna stå på golvet och sedan bygga i olika höjder genom exempelvis piedestaler, trälådor, pallar eller annat som du har hemma. Glöm sen inte bort att bara luta dig tillbaka och njuta av din egen grönskande oas.

Funderar du på att hyra ut eller hyra en bostad? Hos Samtrygg är det kostnadsfritt att skapa profil som bostadssökande eller uthyrare och vi hjälper dig hela vägen till en garanterat trygg andrahandsuthyrning.  

 

Hyresguiden