Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

En årskrönika: Vad hände på marknaden för bostadsuthyrning 2022?

Marknaden för bostadsuthyrning har varit med om mycket detta år. Allt fler väljer att hyra ut, svenskarna har annorlunda boendedrömmar och bomarknaden präglas av försiktighet. Här har vi samlat en sammanfattning över 2022. 

Lägre bostadspriser gör att fler hyr ut – men fortsättningsvis bostadsbrist

I våras peakade priserna på bostadsmarknaden, men efter att riksbanken har höjt styrräntan flera gånger har det bostadspriserna nu sjunkit märkbart. På marknaden för bostadsuthyrning har det inneburit att fler väljer att hyra ut sina bostäder istället för att sälja. Detta gör i sin tur att det finns fler möjligheter för den som vill hyra en bostad.

Samtidigt som fler hyr ut råder ännu bostadsbrist. Enligt Boverkets årliga undersökning rådde bostadsbrist i 204 av Sveriges 290 kommuner, vilket motsvarar en procentuell andel på 72 %. Genom att flera hyr ut bostäder, eller delar av bostäder som står tomma, kan bostadsbristen minska.

Svenskarna har förändrade boendeönskningar 

Under pandemin ville fler bo större men nu, på grund av det rådande världsläget har svenskarna andra önskningar kring sitt boende. På grund av de skenande elpriserna och stigande inflation, önskar sig fler sänkta månatliga avgifter och driftkostnader. Det är alltså inte lika viktigt att ha ett nyrenoverat kök nu när omvärlden ser ut som den gör. 

Det är en vaksam boendemarknad 

Ett resultat av oroligheterna i omvärlden har gjort att människor är försiktiga på boendemarknaden. Fler väljer som sagt att hyra ut istället för att sälja, det blir viktigare med billigare avgifter och driftkostnader i hemmet och detta har har lett till en mer vaksam boendemarknad. Det är inte mycket som sker spontant just nu, utan många tänker efter innan de väljer en lägenhet att hyra, kollar vad den totala kostnaden är i månaden och hur länge man kan hyra.

På grund av den vaksamma boendemarknaden har vi sett effekten av att ha en marknadsplats för bostadsuthyrning där människor känner sig trygga. Skapa ett konto hos Samtrygg, och börja hyra eller hyra ut tryggt och enkelt. 

  

 

Hyresguiden