Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter Statistik

Det hände på hyresmarknaden 2019

Vi närmar oss slutet på 2019 och passar därför på att summera årets viktigaste händelser och nyheter från hyresmarknaden. 

Ny hyreslag började gälla 1 oktober 2019

Den nya hyreslagen trädde i kraft den 1 oktober 2019. I korthet innebär lagen bl.a. tydligt skärpta åtgärder mot olovlig uthyrning och överhyror vid uthyrning av en hyresrätt. Hyressättningen för bostadsrätter är fortsättningsvis friare, men hyran ska ändå vara skälig och baseras på bostadens marknadsvärde och kostnader. 

Den som hyr eller hyr ut sin bostad genom Samtrygg behöver inte oroa sig eftersom vi alltid granskar hyrornas laglighet och ser till att uthyraren har tillstånd att hyra ut. Detta både för uthyrarens och hyresgästens trygghet.

Bostadsbristen fortsättningsvis omfattande

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät uppgav 240 av 290 av Sveriges kommuner att de har en bostadsbrist. Detta innebär en knapp minskning från 2018 då motsvarande siffra var, men någon enkel lösning för att lösa problemet är dessvärre inte i sikte.

Samtidigt finns en stor potential i outnyttjad bostadsyta som kunde hyras ut. Faktorer som osäkerhet, bristande information och en komplicerad process bidrar till att man väljer att inte hyra ut en del av en bostad eller bostaden i sin helhet.  Enligt en undersökning genomförd av Samtrygg och Boverket kunde 200.000 bostäder frigöras om hela potentialen hade utnyttjats. Detta kan realiseras med en trygg och smidig modell för bostadsuthyrning – det som vi på Samtrygg kallar vår Trygghetspaket. 

Förskottsbedragare gäckar bostadssökande

Under året medierna vid upprepade tillfällen rapporterat om hyresgäster som blivit utsatta för bedrägerier. Enligt SVT har speciellt unga och studenter varit utsatta. Vanligast är förskottsbedrägerier där den som söker bostad ombetts betala hyror i förskott. I praktiken han bostaden inte sällan ens existerat och det är i regel svårt att få tillbaka pengarna som betalats.

Att aldrig betala hyror i förskott innan du sett bostaden är en bra utgångspunkt. Mer information om ämnet hittas här: https://www.samtrygg.se/s/sa-undviker-du-forskottsbedragerier-nar-du-ska-hyra-bostad


Funderar du på att hyra eller hyra ut en bostad? Med en kostnadsfri profil hos Samtrygg som uthyrare eller bostadssökande tar du första steget till en trygg bostadsupplevelse. Vi hjälper dig hela vägen fram! 

Hyresguiden