Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter Statistik Hyresgäster

Vad är viktigast för svenskarna: det nyrenoverade köket eller en lägre elräkning?

Det är mycket som händer omvärlden just nu, vilket har påverkat svenskarnas boendedrömmar. Det är inte längre det nyrenoverade köket eller den öppna planlösningen som är det viktigaste. En ny undersökning från SkandiaMäklarna visar att lägre avgifter, minskade driftkostnader och egen elproduktion har fått större betydelse för många.  

Prioriteringar i förändring

Under pandemin önskade många att få bo större på grund av att man spenderade de flesta timmarna av dygnet hemma. Men just nu, på grund av det oroliga säkerhetsläget, höga elpriserna, höjda räntor samt en stigande inflation har svenskarna byggt på sina prioriteringar gällande sitt önskeboende. 

I undersökningen framkommer det att näst intill hälften (44%) anser att deras boendedrömmar har förändrats. Bland förändringarna tillkommer sänkta månatliga avgifter och driftkostnader. På grund av att man behöver betala mer för sina matvaror eller att tankningen av bilen, går denna trend i linje med detta. När plånboken stramar åt, vill man försöka hitta vart man kan sänka sina kostnader. 

Energiförsörjning allt mer intressant 

Ett nytt önskemål som 11% har svarat att de önskar i sitt boende är egen energiförsörjning, exempelvis solceller. Man måste se till så att alla lampor är släckta när man går hemifrån eller så kanske man väljer att sätta på diskmaskinen på natten. Elpriserna ha skenat iväg och många måste vara sparsamma i sin användning av el. Dessutom bidrar man positivt till miljön genom att installera solceller – två flugor i en smäll! 

När omvärlden förändras, gör även svenskarnas boendedrömmar det. Det är fullt begripligt, och om de kommer att förändras inom snar framtid är svårt att svara på. Vad som går att se är att det blir allt mer viktigt att förstå sina boendekostnader och var de kommer från, något som innan inte verkat ha tagit lika mycket tankekraft. Samtidigt önskar många fortfarande att bo på en större boyta efter pandemin enligt undersökningen. Och vem vet? När ekonomin stabiliseras igen kanske dagens boendedrömmarna är fortsatt oförändrade. 


Är du nyfiken på att se hur mycket din bostad kunde hyras ut för? Testa Samtryggs hyreskalkylator och skapa en kostnadsfri annons. Eller söker du efter en bostad att hyra på ett tryggt och smidigt sätt? Kolla in Samtryggs lediga bostäder just nu här!

Hyresguiden