Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Tips till dig som ska hyra ut lägenhet till företag

Att hyra ut sin bostad till ett företag kan ha många fördelar och det fungerar på samma sätt som att hyra ut till en privatperson. Vi går här igenom vad man bör tänka på samt aspekter som kan var något annorlunda om du har ett företag som hyresgäst.

Hyreskontrakt och försäkring

Genom att ha ett ordentligt skrivet hyresavtal kan både du och företaget du hyr ut till känna er trygga med vilka villkor och regler som gäller för uthyrningen. Skulle eventuella problem uppstå i framtiden är det alltid skönt att ha en kontrakt att luta sig tillbaka mot. Hyr du ut din lägenhet möblerad kan även en inventarielista vara bra att skriva. 

Hyr du ut via Samtrygg tar vi fram all nödvändig dokumentation som krävs.

Det är även bra att se över andra avtal och försäkringar. När du hyr ut till företag behöver både du som hyresvärd ha en hemförsäkring för den uthyrda bostaden och företaget som hyr behöver teckna en ansvarsförsäkring som inkluderar den aktuella bostaden.

Hyra ut lägenhet till företag – har du tillstånd?

Tillstånd för uthyrningen är A och O då samma regler om tillstånd gäller oavsett om du planerar att hyra ut lägenhet till företag eller till privatperson. Beroende på vilken bostadsform du ska hyra ut krävs olika typer av tillstånd samt skäl för uthyrningen. Du kan läsa mer om tillstånd i vår tillståndsguide som du hittar här. Generellt sett kan sägas att har du en bostadsrätt eller hyresrätt så behöver du tillstånd från bostadsrättsföreningen eller din hyresvärd. Bor du i hus eller radhus krävs det oftast inget tillstånd.

Sätt rätt hyra

Det finns regler för hur mycket hyra du kan ta ut för din bostad och lagen skiljer på bostadsrätt och hyresrätt. Den grundläggande regeln är att hyran måste vara skälig. Visst kan det kännas frestande att ta ut några tusenlappar extra i hyra, men det är inget att rekommendera då du i slutändan kan riskera att bli återbetalningsskyldig. I vår hyresguide kan du läsa mer om skälig hyra och vad som gäller för olika boendeformer. Passa även på att testa vår hyreskalkylator för att se vad du skulle kunna ta i hyra för din bostad.

Många anser att fördelarna med att hyra ut till företag kan vara att de generellt sett kan ha en bättre betalningsförmåga och att det är tryggare att hyra ut till företag jämfört med privatperson. Detta är nödvändigtvis inte sant, då det kan fungera precis lika bra att hyra ut till privatperson som företag, i synnerhet om du väljer att hyra ut genom en trygg mellanhand som tar risken i din uthyrning. 

Vill du ta reda på en lämplig hyra? Testa Samtryggs hyreskalkylator!

Oavsett vem du hyr ut till så finns det många fördelar med att använda sig av en mellanhand för uthyrningen. På så sätt minimerar man risken för bedrägerier, sena hyresinbetalningar och slipper känna sig otrygg kring om hyresavtalet är korrekt utformat i det fall eventuella problem skulle uppstå. Samtrygg ser till att all nödvändig dokumentation finns samt ger upp till 12 månaders hyresgaranti, oavsett om din hyresgäst är ett företag eller en privatperson, som en del av vårt Trygghetspaket.


Om du hyr ut genom Samtrygg hjälper vi dig med allt från att hitta rätt hyra, till att utforma annonsen och hitta din kommande hyresgäst. Vi förser dig med, förutom trygga hyresavtal framtagna av vår jurist, även all övrig dokumentation som inventarielistor och nyckelkvittens. Dessutom får du bl.a. garanterade hyresbetalningar och en kompletterande andrahandsförsäkring. Det är kostnadsfritt att skapa en annons och att använda våra tjänster för dig som uthyrare.

Hyresguiden