Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Passiva inkomster del 1: Hyra ut attefallshus

Att ha en passiv inkomst som kontinuerligt rullar in utan din aktiva inblandning är något som många drömmer om. Ett utmärkt sätt att få en passiv inkomst kan vara att hyra ut en del av eller en hel bostad. I denna artikelserie tar vi en titt på vad du ska tänka på vid uthyrning av olika typer av bostäder och i denna inledande del djupdyker vi i attefallsshus – vad är det, hur hyr du ut det och vad ska du tänka på?

Vad är ett attefallshus och vilka regler gäller?

Ett attefallshus är ett komplementbostadshus som uppförs i bostadshusets närhet. Såtillvida huset inte uppförs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs oftast inget bygglov, men du behöver göra en anmälan till byggnämnden och få ett startbesked innan du börjar bygga. Den högsta tillåtna höjden från mark till taknock är 4,5 meter och den maximala boytan är 25 kvadratmeter.

Till skillnad från en friggebod får attefallshuset användas som permanentboende och då krävs de funktioner som måste finnas i en bostad – t.ex. utrustning för matlagning, förvaring och personlig hygien. Bostaden ska även vara tillgänglig för personer med begränsad orientering- och rörelseförmåga.

Vad är en rimlig hyra vid uthyrning av ett attefallshus?

Uthyrning av attefallshus följer bestämmelserna i privatuthyrningslagen som sedan 2013 tillåter en friare hyressättning jämfört med hyresrätter. En bra utgångspunkt för att räkna ut ett marknadsvärde är att använda Samtryggs Hyreskalkylator och ange att bostadstypen bostadsrätt för att räkna ut en ungefärlig hyra. För en mer precis hyressättning kan Samtryggs hyresexperter hjälpa till med vägledning.

Genom att hyra ut ett attefallshus får du passiva inkomster, men du gör samtidigt samhällsnytta eftersom du skapar fler boendetillfällen. Bostadsbristen är fortfarande omfattande, speciellt i storstäderna och studentstäder.

Hyr ut attefallshuset tryggt och enkelt

Andrahandsuthyrning kan vara förknippad med risk och därför är det en bra idé att att anlita en trygg mellanhand i uthyrningen. På detta sätt kan du mer eller mindre eliminera risken och problem som försenade eller uteblivna hyror och tvister gällande skador i bostaden försvinner. Läs mer om Samtryggs modell för trygg andrahandsuthyrning här.

Räkna ut en ungefärlig hyra här

Hyresguiden

Vi använder cookies för förbättrad användarupplevelse. Genom att klicka okej, godkänner du våra villkor för cookies. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.