Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter Statistik

Ny statistik: Priserna på bostadsrätter faller

Det rådande världsläget skapar en osäkerhet på marknaden vilket har lett till sjunkande bostadspriser och färre försäljningar. I oroliga tider på bostadsmarknaden lockar andrahandsmarknaden med trygghet för både bostadsägare och bostadsspekulanter.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad har börjat gå ned och enligt siffror från booli.se har de sjunkit med 6% jämfört med de senaste sex månadernas toppnotering i februari.

Orsaken hittas i det osäkra världsläget med den pågående smittspridningen som skapar oro på marknaden Detta påverkar hur köpare och säljare agerar. Striktare krav från banker och ekonomisk osäkerhet gör även att många vill sälja sin befintliga bostad innan man köper nytt. Då statistiken släpar efter något är det svårt att ännu säga den fortsatta effekten, men en avmattning tillsammans med färre försäljningar har märkts av.


Avtagande försäljning och en fortsatt tro på nedgång

Enligt Svensk Mäklarstatistik har försäljningen av bostadsrätter sjunkit med 15% under slutet av mars i år jämfört med samma period förra året. Många bostadsköpare har även en tro på att bostadspriserna kommer att sjunka varför många avvaktar med att göra affär. Enligt en enkät som Hemnet genomförde i mars/april i år tror så många som 56% av bostadsköparna på en prisnedgång.

Det tillfälliga amorteringsuppehållet som implementerats kan skapa lite andrum i en ansträngd marknad och undvika att människor tvingas flytta och därför kan skjuta upp sitt bostadsbyte, i alla fall under en tid.

På en osäker marknad, oavsett om man är köpare eller säljare, kan hyresmarknaden vara ett tryggt alternativ. Genom att hyra ut din bostad kan du invänta och följa utvecklingen samtidigt som du får en inkomst. Som köpare vet du din månadshyra och slipper oroa dig för räntor och amorteringskrav samtidigt som du kan hålla span i väntan på att köpa.

Vill du veta vad din bostad kan hyras utför? Testa Samtryggs hyreskalkylator för att få en uppskattning av vad din bostad är värd.

Hyresguiden