Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyra ut till närstående – det här bör du tänka på

Om du ska hyra ut din lägenhet kan det kännas tryggt att göra det till en närstående.  Oavsett vem du hyr ut bostaden till finns det dock regler som ska följas och andra saker som du bör ta hänsyn till, och det är lätt att vaggas in i falsk trygghet Konflikter och onödiga problem kan uppstå och det är bäst att ta det säkra för det osäkra. Häng med nedan så guidar vi dig rätt.

Följ reglerna för bostadsuthyrning

Att hyra ut sin bostad till en närstående kräver att du följer samma regler som om du hyr ut boendet till en okänd person. Du måste först och främst få tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om uthyrning. Det gäller om du hyr ut en hel bostad, även om det är till en familjemedlem och även om hen ska bo där gratis. Om du tar ut en hyra från personen ska den dessutom vara skälig. Vad det innebär för hyresrätter respektive bostadsrätter kan du läsa här.

Är uthyrning till närstående ett godkänt skäl?

När du hyr ut en bostad behöver du en anledning till det. Vid uthyrning av bostadsrätt räcker det kort och gott med ett skäl, vilket till exempel kan vara att du vill hyra ut till ditt barn eller en annan närstående som behöver bostad. Om du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand behöver du ha ett beaktansvärt skäl. Vad som är ett beaktansvärt skäl är inte glasklart och kan tolkas på olika sätt av hyresvärdar. Det går därför inte att säkert svara på om uthyrning till närstående är ett beaktansvärt skäl, men om du får ett nej från hyresvärden kan du pröva beslutet i hyresnämnden.

Några beaktansvärda skäl för uthyrning av hyresrätt i andra hand är följande:

  • du ska jobba eller studera på annan ort eller utomlands under en period
  • du vill prova på att bo sambo
  • du ska vistas på sjukhus eller liknande en längre period

Ett tips kan vara att nämna något av dessa skäl om det stämmer överens med sin situation. Då kan du undvika eventuella problem.

Vad är en lämplig hyra? Testa vår hyreskalkylator!

Säkra före det osäkra – skriv avtal 

En närstående är ofta någon du kan lita på, vilket kan göra det känns lockande att strunta i avtalsskrivning, besiktningsprotokoll och inventarielista. Hur väl du än känner hyresgästen rekommenderas det att inte skippa något pappersarbete och avtalsskrivning. Den främsta anledningen till det är att såväl du som hyresgästen ska känna er säkra på allt som rör uthyrningen.

Även om ingen konflikt skulle uppstå mellan er kan det kännas skönt att ta hjälp av avtal, besiktningsprotokoll och inventarielistor om ni är osäkra på vilka tidsramar som bestämdes i samband med inflyttningen eller vem som egentligen äger kastrullerna och stekpannorna i köket. Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Fördelar med att hyra ut genom en marknadsplats

Hyr du ut genom Samtrygg hjälper vi till med att utforma avtal och du tar del av en speciellt utformad trygghetsförsäkring som täcker eventuella skador där en vanlig hemförsäkring inte räcker till. Vår hyresgaranti innebär att hyrorna blir inbetalda i tid varje månad. Även om du hyr ut till en närstående kan denna glömma att betala i tid och förändringar i betalningsförmågan kan inträffa. Genom att hyra ut genom Samtrygg slipper ni sådana irritationsmoment och hyran blir smidigt inbetald varje månad.


Funderar du på att hyra ut en bostad till en närstående eller annan? Samtrygg hjälper dig till en garanterad trygg bostadsuthyrning. Alltid kostnadsfritt att skapa en profil som uthyrare och att ta del av vårt omfattande Trygghetspaket. 

 

Hyresguiden