Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyra ut för att prova bo som sambo – tänk på detta!

Sambolivet är för många ett stort steg i förhållandet, men tänk om det inte fungerar som planerat och du hellre vill bo själv igen? Genom att hyra ut din nuvarande bostad i andra hand kan du och din partner prova på att bo tillsammans, samtidigt som du har kvar din lägenhet om sambolivet inte passar dig just nu. Här kan du läsa om hur det fungerar.

Hitta boende och hyresgäst

De första stegen i att prova på att bo sambo är att hitta ett gemensamt hem och en hyresgäst till din nuvarande lägenhet. Eventuellt har en av er redan en bostad som ni kan bo i båda två. Att hitta ett nytt hem kan ta tid, inte minst om du bor i en större stad. Ett tips är därför att ha det nya boendet klart för inflyttning innan du går vidare med uthyrningen av din nuvarande bostad.
Du kan hitta en hyresgäst genom egna kontakter eller med hjälp av en andrahandsförmedling av bostäder. 

Vi på Samtrygg har över 10 000 aktiva bostadssökande och utifrån dessa matchas din bostad och dina önskemål ihop med de som passar allra bäst. Läs mer om vår modell för trygg bostadsuthyrning här!

Prova på samboliv som skäl för uthyrning

Det behövs ett skäl för att du ska kunna hyra ut din nuvarande bostad i andra hand. Om det rör sig om en hyresrätt ska du ha beaktansvärda skäl, det vill säga väsentliga anledningar till det. Att prova på samboende är ett vanligt skäl som för det mesta godkänns av hyresvärdar. 

Reglerna för bostadsrätter i samband med uthyrning i andra hand ser lite annorlunda ut. Här räcker det med att du har ett skäl, vilket innebär lägre krav och där provboende med sambo inte heller bör vara några problem.

Godkännande för uthyrning i andra hand

Oavsett vilket skäl du har till att hyra ut din bostad i andra hand måste du få ett godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Ett godkännande kan ske muntligen, men ett skriftligt avtal är att föredra. Om du inte får ett godkännande från din hyresvärd/förening kan du vända dig till Hyresnämnden. Du kan läsa mer om det i vår tillståndsguide.

Din hyresvärd eller bostadsrättsförening kommer att vilja ha namn på den eller de som vill hyra din bostad och därför rekommenderar vi på Samtrygg att du först hitta en eller flera lämpliga kandidater som du känner dig trygg och bekväm med, varefter du kan söka efter tillstånd.

Hur länge får lägenheten hyras ut?

En bostadsuthyrning sker inte på obegränsad tid. Att prova på samboliv i ny bostad bör innebära ett tillstånd på upp till ett år i taget samt i max tre år. Tidsbegränsningen kan dock se olika ut, då varje situation bedöms som ett enskilt fall. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att uthyrning i andra hand utan tillåtelse kan leda till att du får ditt kontrakt uppsagt. Läs därför igenom alla regler i samband med uthyrningen, så du därefter kan lägga allt krut på ditt kommande samboliv. Lycka till!

Vad är en lämplig hyra för bostaden? Testa Hyreskalkylatorn!


Sedan starten 2013 har vi på Samtrygg hjälpt tusentals uthyrare och hyresgäster till en tryggt och bekymmerslös uthyrning. Vi hjälper till med allt ifrån annons och att hitta rätt hyresgäst till att signera kontrakt och vara tillgänglig för frågor under hela hyresperioden.

Hyresguiden