Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyr ut din villa – så gör du

Är du husägare och har outnyttjad bostadsyta? Förutom att det ger lite extra klirr i kassan varje månad finns det många anledningar till varför det kan vara av intresse att hyra ut ditt hus, attefallshus eller fritidshus på tomten: Kanske känns bostaden för stor och ödslig när barnen flyttat ut, kanske har en skilsmässa gjort att boendekostnaderna blivit för stora för en, kanske har man äntligen bestämt sig för att pausa vardagen och bestämt sig för att resa för en längre period, kanske vill man hjälpa studenter att finna bostad i bostadsbristens Sverige eller bestämt sig för att satsa på kärleken och testa boende.

Oavsett anledning – att våga förändring kan verkligen sätta guldkant på tillvaron och då vill man känna sig trygg med allt är skräddarsytt för en smidig och riskfri uthyrning.

Visste du att en vanlig hemförsäkring inte är anpassad efter andrahandsuthyrning och täcker inte alltid de skador som kan uppstå under uthyrningsperioden? Läs mer om hur vi har tagit fram en skräddarsydd lösning när du hyr ut i andra hand. 

Vad är viktigt att tänka när du ska hyra ut din villa?

Ska du hyra ut din villa behöver du inte ansöka om tillstånd, men det finns regler som styr vilken hyra du kan ta. Detta är viktigt att ha i åtanke när du ska hyra ut. Exempelvis är det viktigt att hyran du tar ut är skälig och i linje med vad lagen säger. Hyran skall vara kostnadsbaserad och inte överstiga summan av dina kapital- och driftkostnader. För att din uthyrning ska bli så lyckad som möjligt: Ta det säkra före det osäkra.

Var noggrann med att upprätta ett ordentligt hyresavtal, besiktningsprotokoll och nyckelkvittens – detta minskar risken för oklarheter och framtida problem mellan dig som uthyrare och hyresgäst. Vi rekommenderar att man kollar upp sin blivande hyresgäst innan kontraktsskrivning. Som hyresvärd kan man kontakta kronofogden för att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar. Även här kan man göra en kreditupplysning. Varje privatperson kan en gång om året begära en gratis kreditupplysning på sig själv. Det kan även vara bra att be om en referens. Hyr du ut möblerat – skriv en inventarielista! Det är viktigt att denna lista är så detaljerad som möjligt. Inkludera alla ägodelar som lämnas kvar i boendet samt eventuella anmärkningar.

Funderar du på att hyra ut? Här kan du skapa annons och kostnadsfritt ta del av garanterade hyresbetalningar & specialanpassad andrahandsförsäkring.

Genom att tydligt förklara vad du som hyresvärd förväntar dig av hyresgästen gällande skötseln av bostaden och andra vanor, såsom inomhusrökning och eventuella fester, ökar chanserna för att uthyrningen blir lyckad. En vanligt förekommande tvist mellan hyresvärd och hyresgäst gäller ”normalt slitage”, det vill säga det vardagliga slitage som uppkommer av att en person bor i en bostad. För att slippa denna konflikt, kan det hjälpa om du som hyresvärd på förhand förklarar vad du värnar om i bostaden samt upprätta ett ordentligt besiktningsprotokoll med bilder på bostadens skick vid inflytt. Som hyresvärd är det dock viktigt att förstå att bostaden i viss mån alltid slits av att vara bebodd genom normalt användande – vilket man till viss del får räkna med när man hyr ut sin villa.

Samtrygg erbjuder en trygg helhetslösning för dig som vill hyra ut din villa, lägenhet eller ett rum. Du får bl.a. garanterade hyresbetalningar, personlig service genom hela hyresprocessen och en speciellt framtagen andrahandsförsäkring. Vi hjälper dig hitta rätt hyresgäst och genomför kreditupplysning innan kontraktsskrivning. Allt detta är helt kostnadsfritt för dig som uthyrare. Räkna ut en hyra för din bostad och skapa en kostnadsfri annons för att ta första steget till en garanterat trygg andrahandsuthyrning.

Hur mycket kan du hyra ut för?

Hyresguiden

Vi använder cookies för förbättrad användarupplevelse. Genom att klicka okej, godkänner du våra villkor för cookies. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.