Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Hyresgäster

Ge hemmet ett lyft med gröna växter

När du hyr en bostad eller rum i andra hand kan du ha begränsad frihet till att sätta en personlig prägel på boendet. Vissa boenden är redan möblerade och i andra kanske du inte får måla om eller göra andra större förändringar. Genom att inreda med växter kan du däremot ge bostaden ett lyft.

Välj växter som trivs i ditt boende

Innan du köper hem nya växter kan du ta reda på om de kommer trivas hos dig beroende på hur din lägenhet eller ditt rum ser ut. Söderfönster blir ljusa och varma under dagen medan norrfönster är. skuggiga och lite kallare. Vissa växter trivs en bit in i rummet och några kan till och med placeras i mörkare hörn och hallar. Genom att köpa hem både växter som gillar sol och skugga kan du fylla hela rummet med grönska.

Fyra populära och lättskötta växter

Du behöver inte ha särskilt gröna fingrar för att inreda med växter. Det finns många sorter som är enkla att ta hand om och som vare sig kräver mycket solljus eller vattning. Nedan följer fyra exempel:

Monstera
Monstera är en trendig växt med flikiga blad. Den kan växa sig riktigt stor och behöver inte vattnas så ofta, däremot får du gärna vattenspraya den med jämna mellanrum. Växten kan stå en bit in i rummet, men vill också ha lite solljus. Ge den en egen plats, gärna på en pall eller piedestal, så den kan frodas ordentligt.

Garderobsblomma
Garderobsblomma är ett bra alternativ för dig som lätt glömmer bort att vattna dina växter och som vill kunna placera dem på mörkare platser. Den växer långsamt och tål att placeras i mörkare utrymmen (därav namnet), till exempel i hallar.

Svärmors tunga
Liksom garderobsblomma är svärmors tunga en mycket lättskött växt. Den har ett karaktäristiskt utseende och växer sig sakta men säkert stor på höjden. Svärmors tunga trivs såväl i sol som i skugga och vill gärna torka ut ordentligt mellan vattningarna.

Gullranka
Klängväxter är ett bra alternativ för dig som vill rama in fönstret eller hyllan med grönska. Om du inte vill ha den som klängväxt kan du fästa den på en spaljé. Jorden bör hållas lätt fuktig – då kommer den växa snabbt och sprida ut sig i rummet.

GullrankaZamioculcas

 

 

Om du inte har råd att köpa hem fullvuxna växter att pryda hemmet med kan du alltid leta efter sticklingar som du kan du få gratis eller för en liten peng. Växterna ovan är för det mesta enkla att driva upp genom sticklingar. Lycka till!Hyresguiden