Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

5 tips – hur du får en lyckad uthyrning & undviker problem när du hyr ut din bostad

Skräckhistorier om vandaliserade lägenheter och bordellverksamheter i samband med uthyrning har blivit vardagsnyheter. Siffrorna visar att hyra ut kan innebära stora risker om du inte är på din vakt. Med tjänster som AirBnb har allt fler svenskar lockats av att kunna tjäna pengar på att hyra ut sin bostad men inser inte hur förödande konsekvenserna kan bli. Slipp ta onödiga risker när du ska hyra ut – vi har listat de bästa tipsen hur du tjänar pengar & undviker problem när du hyr ut din bostad. 

 

Funderar du på att hyra ut? Med hyreskalkylatorn kan du tryggt & enkelt beräkna vad du kan tjäna på att hyra ut din bostad i andra hand.

I och med att fler och fler människor ser till möjligheten att tjäna pengar på att hyra ut sin bostad när man i perioder inte behöver utrymmet, ökar inte bara marknaden utan även de problem som uppstår. Förutom en ökad osäkerhet lockar det även fram många oseriösa aktörer på marknaden. Att hyra ut sin bostad i andra hand kan i många fall vara förenligt med stora risker – och är man inte på sin vakt kan det leda till förödande konsekvenser. Enligt Boverket drabbas över 50% procent av problem i samband med att de hyr ut sin bostad i andra hand vilket är en oroväckande hög siffra.

Men lugn vi hjälper dig! Många av de vanligaste problem som uppstår är lätta att undvika. Här har vi listat våra 5 mest värdefulla tips som minimerar din risk att drabbas för framtida problem med din uthyrning.

  1. Ansök om tillstånd

För att lagligt kunna hyra ut din bostad behöver du tillstånd från din bostadsrättsförening eller hyresvärd. Detta är grundförutsättning! Hyr du ut din lägenhet utan tillstånd riskerar du att inte kunna följa upp om det eventuellt skulle uppstå skador eller problem under din uthyrningsperiod – du har svårt att yrka på din rätt om du hyrt ut olovligt! Se till att ansöka om tillstånd i god tid innan du har tänkt att hyra ut.

  1. Dokumentera lägenheten noggrant innan tillträde

Innan överlämning bör du tillsammans med din hyresgäst gå igenom lägenheten ordentligt innan överlämning av bostaden. Upprätta ett besiktningsprotokoll över boendets skick och ett hett tips är att ta många bilder och eventuellt även filma runt om i bostaden. Eftersom bevisbördan ligger på dig som hyresvärd kan en noggrann dokumentation vara mycket viktigt för dig om en konflikt skulle uppstå i efterhand. Viktigt dock att tänka på är att din hyresgäst ska lämna tillbaka din bostad i ursprungligt skick, men normalt slitage får förekomma. Upprätta en inventarielista och notera eventuella skador eller skavanker.

  1. Upprätta ett ordentligt kontrakt

Se till att upprätta ett skriftligt hyreskontrakt som är signerat av båda parter. Du och din hyresgäst ska ha tillgång till varsitt exemplar. Använd gärna ett kontrakt som är speciellt anpassad efter bostadsuthyrning så du inte missar viktiga detaljer. Det är viktigt att ange i kontraktet vilken hyra ni har kommit överens om och hyr du ut en hyresrätt bör ni även skriva med att hyran ska följa hyresutvecklingen. Höjs hyran med tiden skall även hyran justeras efter denna.

  1. Ta en skälig hyra

Det kan kännas lockande att ta en hög hyra för att tjäna extra mycket pengar på din uthyrning, men enligt hyreslagen måste hyran vara skälig. Vad som räknas som skälig hyra skiljer sig mellan bostadsrätter och hyresrätter. Om du tar en för hög hyra för din hyresrätt kan du i värsta fall bli retroaktivt återbetalningsskyldig och även behöva sänka framtida hyror.

Äger du en bostadsrätt kan din hyresgäst ansöka om sänkt hyra på framtida hyror om det framkommer att din hyra varit oskälig.

Är min hyra verkligen skälig? Kolla in och läs mer om vad som räknas som skälig hyra här.

  1. Be om kreditupplysning

Som privatperson har man rätt att begära en kreditupplysning på sig själv kostnadsfritt en gång per år. Be gärna därför din potentiella hyresgäst snällt att ta en kreditupplysning för att utesluta att denne inte har några tidigare betalningsanmärkningar. Vill inte din potentiella hyresgäst detta kan det vara svårt att lita på att hen faktiskt kommer betala sina räkningar i tid. Var extra vaksam med en hyresgäst som inte vill lämna kreditupplysning!

Tycker du detta verkar vara krångligt att hålla reda på själv?

Vi på Samtrygg finns till för att säkerställa att din uthyrningsprocess blir så trygg och smidig som möjligt! Kontakta gärna en av våra hyreskonsulenter redan idag för mer information hur vi kan hjälpa dig hyra ut ditt boende.

Samtryggs Kundtjänst 

Email: kundtjanst@samtrygg.se

Telefon: +46 (0)10 884 80 00

Hyresguiden