Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyr ut din villa – så gör du

Är du husägare och har outnyttjad bostadsyta? Förutom att det ger lite extra klirr i kassan varje månad finns det många anledningar till varför det kan vara av intresse att hyra ut sitt hus, fritidshus eller attefallshus. Här kommer viktiga tips som hjälper dig hyra ut på ett tryggt och bekymmersfritt sätt!

Kanske känns bostaden för stor och ödslig när barnen flyttat ut, kanske har du äntligen bestämt dig för att pausa vardagen och resa iväg under en längre period, kanske vill du hjälpa en student att hitta tak överhuvudet eller har du bestämt dig för att satsa på kärleken och testa sambolivet. 

Oavsett anledning – att våga förändring kan verkligen sätta guldkant på tillvaron och då vill man känna sig trygg med att allt är skräddarsytt för en smidig och riskfri uthyrning i andra hand.

Vad är viktigt att tänka när du ska hyra ut hus?

Ska du hyra ut din villa behöver du inte ansöka om tillstånd, men det finns regler som styr vilken hyra du kan ta. Detta är viktigt att ha i åtanke, oavsett om du ska hyra ut hus till företag eller privatperson. Exempelvis är det viktigt att hyran du tar ut är skälig och i linje med vad lagen säger. Hyran skall vara kostnadsbaserad och inte överstiga summan av dina kapital- och driftkostnader. För att din uthyrning ska bli så lyckad som möjligt: ta det säkra före det osäkra.

Var noggrann med att upprätta ett ordentligt hyresavtal, besiktningsprotokoll och nyckelkvittens – detta minskar risken för oklarheter och framtida problem mellan dig som uthyrare och hyresgästen. Vi rekommenderar att man kollar upp sin blivande hyresgäst innan kontraktsskrivning. Som hyresvärd kan man kontakta kronofogden för att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar. Även här kan man göra en kreditupplysning. Väljer du att hyra ut genom Samtrygg sköter vi allt detta åt dig.  

Det kan även vara bra att be om en referens. Hyr du ut möblerat – skriv en inventarielista! Det är viktigt att denna lista är så detaljerad som möjligt. Inkludera alla ägodelar som lämnas kvar i boendet samt eventuella anmärkningar.

Funderar du på att hyra ut din bostad? Hos Samtrygg kan du skapa en annons och kostnadsfritt ta del av bland annat garanterade hyresbetalningar och en specialanpassad andrahandsförsäkring.

Förväntningar på hyresgästen

Genom att tydligt förklara vad du som hyresvärd förväntar dig av hyresgästen gällande skötseln av bostaden och andra vanor, såsom inomhusrökning och eventuella fester, ökar chanserna för att uthyrningen blir lyckad. En vanligt förekommande tvist mellan hyresvärd och hyresgäst gäller ”normalt slitage”, det vill säga det vardagliga slitage som uppkommer av att en person bor i en bostad. För att slippa denna konflikt, kan det hjälpa om du som hyresvärd på förhand förklarar vad du värnar om i bostaden samt upprätta ett ordentligt besiktningsprotokoll med bilder på bostadens skick vid inflytt. Som hyresvärd är det dock viktigt att förstå att bostaden i viss mån alltid slits av att vara bebodd genom normalt användande – vilket man till viss del får räkna med när man hyr ut sin villa.

Rätt försäkring vid uthyrning av villa

Däremot vill man känna sig trygg i det fall någonting oförutsett sker och därför är det viktigt att se till att den villa du hyr ut är rätt försäkrad. En vanlig hemförsäkring är inte anpassad för bostadsuthyrning och täcker inte alltid de skador som kan uppstå under uthyrningsperioden. Samtrygg har därför tagit fram en skräddarsydd Trygghetsförsäkring så att din uthyrning ska bli så trygg och bekymmersfri som möjligt.


Samtrygg erbjuder en trygg helhetslösning för dig som vill hyra ut din villa, lägenhet eller ett rum. Du får bl.a. garanterade hyresbetalningar i upp till 12 månader, personlig service och en speciellt framtagen Trygghetsförsäkring. Vi hjälper dig hitta rätt hyresgäst och genomför kreditupplysning innan kontraktsskrivning. Allt detta är helt kostnadsfritt för dig som uthyrare. Räkna ut en hyra för din bostad och skapa en kostnadsfri annons för att ta första steget till en garanterat trygg bostadsuthyrning.

 

Hyresguiden