Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Om Samtrygg

Samtrygg förklarar

Andrahandsmarknaden är kantad av krångliga regler och många begrepp. För att underlätta för dig i hyresdjungeln har vi samlat förklaringar kring viktiga begrepp som rör andrahandsuthyrning. Trevlig läsning!

 

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

Vad är andra hand?

Att hyra i andra hand innebär att du hyr en bostad från den nuvarande hyresgästen, det vill säga personen som har ett förstahandskontrakt. Den som hyr en bostad i andra hand betalar till den som har förstahandskontraktet som sedan i sin tur betalar hyresvärden. Andrahandshyran får inte vara oskäligt hög. Den får i princip vara lika hög som förstahandshyran. En möblerad bostad som hyrs ut i andra hand kan ha ett påslag på cirka 10 till 15 % av hyran. För bostadsrätt och villa är det andra regler som gäller.

Vad gäller när man ska hyra ut i andra hand?

För att få hyra ut i andra hand måste den som hyr ut bostaden i andra hand söka tillstånd hos hyresvärden. Om man hyr ut sin bostad i andra hand utan att söka tillstånd kan man bli uppsagd. I de allra flesta fall är det okej att hyra ut bostaden i andra hand, så länge man söker tillstånd hos hyresvärden. Det gäller även om man planerar att hyra ut utan att ta betalt. Ska man bara hyra ut ett rum i bostaden, det vill säga ha en inneboende, behöver man inte be hyresvärden om lov. Om den inneboende däremot kommer att använda bostaden självständigt så räknas det som att personen hyr bostaden i andra hand. Ett tillstånd gäller bara för en person. När en ny hyresgäst ska hyra en bostad i andra hand behöver ett nytt tillstånd sökas.

Vem ansvarar för vad under en andrahandsuthyrning?

Under en andrahandsuthyrning är det personen som har skrivit på förstahandskontraktet som ansvarar för bostaden och att hyran betalas i tid till hyresvärden. Det är även förstahandshyresgästen som ansvarar för att andrahandshyresgästen sköter sig. Ifall personen som hyr en bostad i andra hand inte sköter sig kan både denna person och förstahandshyresgästen få sina kontrakt uppsagda.

Vad är flyttstädning?

Flyttstädningen är den städning som måste utföras när du ska flytta ut från en bostad. Vid en flytt är det många saker som ska göras. Dels ska du packa ner alla dina saker och transportera dessa till den nya bostaden, dessutom ska saker som adressändring, uppsägning av bostadsrelaterade tjänster och flyttstädning genomföras. Just flyttstädningen är en viktig del av flytten, en omfattande städning där den gamla bostaden rengörs noggrant. En flyttstädning är en av de mer omfattande bitarna under en flytt. Det gäller att alla ägodelar tas bort från bostaden och att samtliga vitvaror, möbler, fönster och golv tvättas och rengörs. Om du flyttar från en hyreslägenhet är det väldigt viktigt att städningen utförs på rätt sätt, annars finns en risk att du måste betala en avgift (eftersom de nya ägarna behöver städa själva). Många väljer att utföra städningen själv, medan andra hellre hyr in en städfirma.

Vad ingår i en flyttstädning?

Det finns många bra listor för flyttstädningar som kan vara bra att kolla igenom, bara för att se till så att du inte missar eller glömmer något. Några av delarna i en flyttstädning är:

• Kök (här ingår bitar som spisrengöring, kokplattor, fläktar och kåpor. Även rengöring av galler, diskbänkar, skåp, kakel, vask och golv)
• Badrum (liknande som för köksrengöring; badkar, dusch, toalett och handfat rengörs grundligt, även kakel på väggar och golv rengörs)
• Övriga rum (Lister torkas av, golv dammsugs och rengörs, dörrar och handtag ska tvättas och skåp rengöras)

I en flyttstädning ska varenda centimeter av bostaden rengöras. Detta innebär golvrengöring, väggar, gardinstänger, fönster och speglar. Men även golvbrunnar ska tömmas och rengöras och eluttag och strömbrytare ska dammtorkas och vara rena.


Flyttstädning – en omfattande städning

Som du märker är en flyttstädning något som kräver mycket noggrannhet, tid och även rätt verktyg. När du anlitar en städfirma kommer ofta ett helt team som städar olika rum samtidigt.

 

Vad är en studentlägenhet?

En studentlägenhet är en lägenhet som hyrs ut av ett särskilt studentbostadsföretag. Ofta är lägenheterna mindre men de har det väsentliga. Det är även vanligt att en studentlägenhet ligger nära skolor eller universitet. För att flytta in en studentlägenhet kan reglerna skilja sig mellan olika kommuner. I Stockholm och Göteborg måste man exempelvis ställa sig i samma bostadskö som alla andra. Det finns olika typer av studentlägenheter, de tre främsta är korridorrum, studentetta och lägenhet. Ett korridorrum är vanligtvis ett mindre rum med eget badrum, kök och allrum delas med de andra korridorrummen. Studentettor är små lägenheter, ofta mellan 20 och 30 kvadratmeter. Dessa är ofta utformade med en mindre kokvrå samt ett litet badrum. Tanken är att studentettorna ska bebos av en person. Studentlägenheter kan vara både små och större, vissa är utformade för en person, andra är tänkta att delas av flera studenter.

Krav för att bo i en studentlägenhet

För att få flytta in i en studentlägenhet ska du vara studerande, det vill säga att du ska vara antagen till en studiemedelsberättigad utbildning. Reglerna för att flytta in i en studentlägenhet kan skilja sig beroende på vilket studentbostadsföretag det handlar om. Ofta behöver den boende klara av ett visst antal poäng varje poäng.

Olika regler för olika studentlägenheter

Eftersom det finns många olika typer av studentlägenheter skiljer sig reglerna en del, både mellan olika uthyrningsföretag men även mellan kommuner. Om du bor i en studentkorridor med delat kök finns ofta regler om städning, disk och tvätt, medan det i andra fall är upp till de boende att bestämma. Det finns många fördelar med att bo i en studentlägenhet, bland annat har du ofta nära till skolan och du träffar även andra studenter på ett naturligt sätt.

 

Vad är besittningsskydd?

Besittningsskydd är ett skydd som hyresgästen har gentemot hyresvärden. Det innebär i korthet att ett hyresavtal så gott som alltid förlängs efter att kontraktet är slut, under förutsättningen att hyresgästen själv vill förlänga hyresavtalet. Det finns olika typer av besittningsskydd, ett direkt och ett indirekt. Det direkta besittningsskyddet gäller för hyresgäster som hyr en bostad. Det indirekta besittningsskyddet gäller för personer som hyr en lokal.

Direkt besittningsskydd
I Jordabalken 12:46 kan du hitta besittningsskyddet. Lagen beskriver vad som gäller om hyresvärden har sagt upp ett hyresavtal och vill att hyresgästen ska flytta. I de flesta fall har hyresgästen rätt att förlänga kontraktet och fortsätta använda bostaden men det finns undantag. Det kan till exempel handla om att bostaden är förverkad, vilket innebär att hyresgästen på något sätt har misskött sig. Bostaden anses vara förverkad om hyresgästen bland annat har:

• vanvårdat bostaden
• missat att betala hyran
• hyrt ut i andra hand utan tillåtelse
• stört grannarna.

Hyresvärden har även rätt att avsluta ett kontrakt om hyresgästen har betett sig illa mot hyresvärden eller om bostaden kommer att rivas. Notera att en hyresgäst som har förverkat bostaden även har möjlighet att “korrigera” sitt fel och återigen kunna nyttja det direkta besittningsskyddet.
Indirekt besittningsskydd
Detta skydd gäller för personer som hyr en lokal. Om hyresvärden vill säga upp ett avtal har hyresgästen inte rätt att förlänga avtalet. Däremot kan hyresgästen begära ersättning för ekonomisk förlust som orsakats på grund av att avtalet bryts. Vill hyresvärden kunna bryta det indirekta besittningsskyddet kan det kosta upp emot en årshyra i ersättning.
Notera att det indirekta besittningsskyddet blir verksamt först efter att hyresgästen använt lokalen i nio månader i följd. Om ett hyresavtal kommer att avbrytas på grund av rivning kan hyresvärden anvisa en ersättningslokal istället för att behöva ersätta ekonomiskt.

 

Vad är andrahandsförsäkring?

Andrahandsförsäkring är en försäkring som kommer till användning om du väljer att hyra ut din bostad i andra hand. Den vanliga hemförsäkringen täcker inte alltid eventuella skador och slitage som en annan person än förstahandshyraren gjort och då kan en andrahandsförsäkring komma väl till pass. Men först och främst behöver du som hyr bostaden i första hand få ett godkännande från din hyresvärd om du får hyra ut bostaden i andra hand eller inte. Skulle hyresvärden säga nej kan du ändå få ett godkännande genom att gå via hyresnämnden. Det är dock ovanligt att hyresvärden nekar till andrahandsuthyrning.
Med en andrahandsförsäkring kan du känna dig trygg
Skulle skador, inbrott eller någon annan typ av slitage uppstå i din bostad under tiden du hyr ut den till en annan person, kan kostnaderna bli höga. För även om hemförsäkringen oftast täcker både lösöret i bostaden samt den fasta inredningen gör den inte alltid det vid andrahandsuthyrning. En andrahandsförsärking är anpassad för dig som hyr ut en bostad i andra hand. Försäkringen täcker oftast både det lösöre som den vanliga hemförsäkringen inte täcker, fast inredning, upp till 2 000 000 kronor i skador samt uppsåtlig skada.

Därför är en andrahandsförsäkring smart
Föreställ dig att du hyr ut din bostad till en person som sedan har en fest som spårar ur. Både tapeter, inredning och värdefulla föremål förstörs. Om du har en andrahandsförsäkring behöver du endast betala självrisken, därefter blir du ersatt det som skadorna går på. Det är inte säkert att den vanliga hemförsäkringen täckt dessa skador eftersom du hyrt ut i andra hand.
Om du ska studera på annan ort i ett par månader eller kanske ett år kan andrahandsuthyrning vara ett alternativ. Vanligtvis är andrahandsuthyrning inte en permanent uthyrning, utan något som sker under en viss period. Dock är det inte ovanligt att andrahandsuthyrningen kan bli förlängd om allt fungerar bra.

 

Vad är andrahandskontrakt?

Andrahandskontrakt är en särskild typ av hyresavtal för den som hyr en bostad i andrahand. Innan du skriver på ett andrahandskontrakt är det bra att känna till de viktiga punkterna som bör finnas med i avtalet, bland annat om personen med förstahandskontraktet faktiskt får hyra ut bostaden. Som hyresgäst är det viktigt för dig att veta att personen verkligen har fått godkänt för att få hyra ut i andrahand, annars kan det hända att du måste flytta omgående om det visar sig att bostaden egentligen inte får hyras ut förutom som förstahandsuthyrning.
Bra att tänka på gällande ett andrahandskontrakt
För att allt ska gå rätt till är det viktigt att det skrivs ett riktigt andrahandskontrakt, både för den som hyr och för den som hyr ut. Även om ett muntligt avtal enligt lag också är bindande är det betydligt svårare att bevisa vad som sagts om det inte finns skriftligt. Några av de stora och viktigaste punkterna som bör finnas med på ett andrahandskontrakt är:

•Identiteten för båda parter (namn, telefonnummer, e-post och adress)
•Hyresobjektet (det ska tydligt stå vilken bostad det gäller, exempelvis lägenhetsnummer, adress, bostadstyp och liknande)
•Hyran (vilken summa ska hyresgästen betala? När i månaden ska hyran vara betald? Ska en deposition läggas och vad täcker den?)
•Period för uthyrning (under vilken period gäller avtalet?)
•Uppsägningstid

Andra viktiga punkter på andrahandskontrakt
De ovanstående punkterna är onekligen viktiga och kanske de mest väsentliga, men det finns även andra saker som bör stå med i ett andrahandskontrakt, exempelvis vad bostaden ska användas till (ska den fungera som ett kontor eller som en bostad?), hur skicket på bostaden är samt om den hyrs ut möblerad, semimöblerad eller omöblerad. Om bostaden hyrs ut möblerad bör en noggrann inventarielista bifogas med kontraktet.

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

Vad är bostadsbidrag?

Bostadsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som barnfamiljer eller låginkomsttagare kan få som ett stöd. Bostadsbidraget kan ges till bland annat barnfamiljer, värnpliktiga eller pensionärer. Om en pensionär får ett bostadsbidrag kallas bidraget dock för ”särskilt bostadstillägg för pensionärer” eller ”äldreförsörjningsstöd”. För att bli beviljad ett bostadsbidrag behöver familjen eller personen i fråga ha en låg inkomst. Bidraget är preliminärt och baseras på vad personen tror att den kommer tjäna under det följande kalenderåret. Skulle det sedan visa sig att personen tjänade mindre än han eller hon trodde kan ett tilläggsbidrag ges. Har personen däremot tjänat mer än vad som troddes kan personen istället bli betalningsskyldig.

Vad krävs för att få ett bostadsbidrag?
För att kunna ansöka om ett bostadsbidrag för barnfamiljer behöver du vara mellan 18 – 28 år, är du pensionär är det istället äldreförsörjningsstöd eller särskilt bostadstillägg för pensionärer du ska söka. Du ska oftast vara folkbokförd i Sverige samt i den kommun som du ansöker om stödet i. För att få ett bidrag behöver du fylla i en blankett. Här besvarar du frågor som bland annat rör ditt eller dina barn, din bostad samt dina inkomster.

Olika typer av bostadsbidrag
Ett bostadsbidrag kan betalas ut till många olika personer och åldrar, i regel pratar man om ”bidrag till unga”, ”bidrag till barnfamiljer” och ”bidrag till rekryter”, plus det för pensionärer. För unga personer utan barn finns ett särskilt bidrag som du kan få för att lättare ha råd med din bostad. Detta bidrag är till för dig under 29 år. För att få bidraget behöver du först fylla i en blankett om din ekonomi, här tas även studiestöd och andra studiemedel med i beräkningen. Om du går en militär utbildning har du också möjlighet att få ett bostadsbidrag.

 

Vad är hyresavtal?

Ett hyresavtal är ett kontrakt som en hyresvärd ger till hyresgästen. I avtalet ska saker som hyra, vad som ingår i priset samt andra saker stå tydligt. När du flyttar in i en hyresbostad har du alltid rätt att få ett hyresavtal av din hyresvärd. Det är bra att kontrollera att allt står med innan du flyttar in. Viktiga saker som ska finnas med i ditt hyresavtal är bland annat hyra, hur lång uppsägningstid det är, om det ingår parkeringsplats och saker som värme och el. Förutom att det ska stå vad som ingår i hyran bör även hyresgästens skyldigheter stå med i kontraktet. Här listas saker som att hyresgästen är skyldig att anmäla eventuella skador.

Så skiljer sig ett hyresavtal från ett andrahandsavtal
För dig som hyr en bostad på ett förstahandskontrakt ska hyresavtalet innefatta saker som hyran, vad som ingår i den samt hur lång uppsägningstid som gäller. När du väl flyttat in och sedan vill hyra ut din bostad i andrahand (med förutsättning av att du fått begäran godkänd av hyresvärden), behöver du ett andrahandsavtal. Detta påminner mycket om hyresavtalet men innehåller även punkter som:

•Möblerad eller omöblerad – om du väljer att hyra ut bostaden med möbler bör du ställa samman en inventarielista och bifoga denna som en bilaga till andrahandsavtalet.
•Hyresbestämmelse – på avtalet ska hyresperiod, summa samt besittningsskydd stå med.
•Regler om vad som tillåts i lägenheten – här kan det vara bra att skriva ner så specifikt som möjligt vad som inte är tillåtet, exempelvis att fester eller rökning inte är tillåtet.
•Försäkringar – i ett andrahandsavtal bör det stå vad som inte är försäkrat i din hemförsäkring och vad andrahandshyraren är betalningsskyldig till.

Var noggrann med ditt hyresavtal
Det viktiga är att vara så specifik som möjligt i avtalet, både när det kommer till hyresavtalet och ett andrahandsavtal. Då minimeras risken för missförstånd och eventuella tvister.

 

Vad är hyreskontrakt?

Hyreskontrakt är ett kontrakt för hyresgäster och hyresvärdar. Kontraktet är ett bevis om det ni kommit överens om, exempelvis hyran, uppsägningstid och vad som ingår i priset. För dig som ska hyra en lägenhet är det väldigt viktigt att få ett skriftligt hyreskontrakt, även om ett muntligt avtal enligt lag är bindande. Skulle en tvist mellan parterna uppstå är det betydligt svårare att bevisa vad ni kommit överens om eftersom det blir ord mot ord. Har du det på ett kontrakt blir det lättare och mer tydligt. Men i och med att de flesta inte flyttar var och varannan dag kan det vara lite svårt att hålla koll på vad som bör finnas med på ett hyreskontrakt.

Se till att dessa punkter står med i ditt hyreskontrakt
För att du ska ha någorlunda koll på vad ditt hyreskontrakt ska täcka har vi sammanställt en kort lista på några av de viktigaste punkterna. Se till att ditt hyreskontrakt har information om följande:

•Hyresvärden (e-post, adress, telefonnummer och identitet)
•Samma typ av information om dig som flyttar in
•Bostaden (bostadstyp, nummer på lägenheten, adress och annan relevant information)
•Period och uppsägningstid (hur länge hyrs lägenheten ut? Hur lång är uppsägningstiden?)
•Hyran (Vad är priset? När i månaden ska hyran betalas? Ska en deposition läggas och i så fall, vad gäller?)

Därtill är det också viktigt att utrymmen som ingår även står listat, exempelvis om du har ett vindsförråd, en parkeringsplats eller liknande.

Red ut frågetecken om ditt hyreskontrakt direkt
Innan du skriver på avtalet är det väldigt viktigt att du förstår alla punkter till 100 %, annars har du skrivit på något du inte har koll på. Skulle en tvist uppstå är det fortfarande du som får stå för det eftersom du skrivit på kontraktet.

 

Vad är andrahandsuthyrning?

Andrahandsuthyrning är när en hyresgäst hyr ut sin bostad till en annan person. För att du ska kunna hyra ut i andrahand måste du få din hyresvärds godkännande. Skulle hyresvärden neka dig att hyra ut i andrahand kan du ändå få beslutet godkänt genom att ta ärendet via hyresnämnden. Den här punkten är väldigt viktig. Om du hyr ut din lägenhet i andrahand utan hyresvärdens godkännande kan du bli utkastad. Om du vill hyra ut endast ett eller några rum i din bostad men ändå bo kvar behöver du inte ha något tillstånd.

Olika skäl för att få andrahandsuthyrning
Vanligtvis behöver du ett ”beaktansvärt skäl” för att få ett tillstånd godkänt. Exempelvis kanske du är gammal eller sjuk och kan inte bo kvar på samma sätt som tidigare. Eller kanske är du på annan ort i studier under en viss period. Vissa som åker utomlands under en längre period kan också få andrahandsuthyrning beviljat. Många som bor i större städer och där hyrorna är väldigt höga väljer att hyra ut i andrahand vissa perioder för att få in extra pengar. Du kan tjäna upp till 40 000 kronor per år på andrahandsuthyrning innan du behöver skatta.

Kolla upp försäkringar inför en andrahandsuthyrning
Som andrahandsuthyrare är det ditt ansvar att kolla upp alla försäkringar innan hyresgästen flyttar in. Kolla särskilt upp din hemförsäkring, vad täcker den? I många fall när det kommer till andrahandsuthyrning gäller inte hemförsäkringen för alla saker. Skulle hyresgästen förstöra något eller liknande är det alltså inte säkert att hemförsäkringen täcker skadorna. Det finns dock särskilda försäkringar för andrahandsuthyrning, en sådan kan vara värd att införskaffa. En sista viktig sak som du bör göra innan du hyr ut i andrahand är att skriva riktiga avtal.

 

Vad är bostadsbrist?

Bostadsbrist innebär att det är brist på bostäder, något som kan leda till trångboddhet eller i värsta fall, hemlöshet. Ofta resulterar bostadsbrist även i stigande hyror och fastighetspriser. Idag är det värre än någonsin, 255 av 290 kommuner i landet rapporterade 2017 att de har bostadsbrist. Vad är det då som krävs för att motverka detta? Bostäder. Många kommuner bygger nya bostäder för att hinna ikapp bostadsbristen. En kommun som lyckats bra är Örebro som byggt många nya bostäder de senaste åren och som numera har balans bland bostäder.

Särskild typ av bostadsbrist
I vissa kommuner handlar bostadsbristen mer om bristen på särskilda boenden, exempelvis boenden för funktionsnedsatta. Vid bostadsbrist är det ofta ungdomar och nyanlända som har svårare att få tag på bostäder men även många äldre som flyttar från sitt hus och behöver en lägenhet, kan ha svårigheter. Bostadsbrist kan resultera i många svårigheter. Många som inte hittar bostäder i närheten av arbete tvingas tacka nej till jobberbjudanden för att bosätta sig på annan ort. I andra fall har folk inte råd att hyra en lägenhet själv utan hyr istället ett rum för att hamna närmre arbetet.

Varför blir det bostadsbrist?
Det finns många orsaker till varför en kommun drabbas av bostadsbrist. Dels handlar det om den snabba urbaniseringen i städerna, men även en hyresreglering som innebär att hyresvärdar inte vet vad de kan få ta ut i hyra. Detta skapar naturligtvis osäkerhet kring om man ska våga ta steget och investera i nybyggnader. Trots att det ser illa ut med dagens bostadsbrist finns det hopp. Till år 2020 hoppas hyresgästföreningen att 200 000 nya bostäder ska byggas.

 

Vad är deposition?

Deposition är en slags avgift som lämnas i pant vid hyra av exempelvis en lägenhet. Depositionen blir en trygghet för hyresvärden eftersom pengarna dels kan användas för att betala av eventuella skador, en hyra som inte betalas eller liknande. Om hyresgästen skött sig och återlämnar bostaden i bra skick ska depositionen återlämnas när personen flyttar ut. Hur stor depositionen är varierar väldigt mycket. Vissa hyresvärdar vill ha tre månaders förskottshyra, andra nöjer sig med en. Ofta matchas depositionen med uppsägningstiden. Så om hyresgästen får tre månader i uppsägningstid är det inte ovanligt att depositionen är just tre månaders hyra.

Se till att depositionen finns med i kontraktet
För att undvika missförstånd och eventuella tvister är det viktigt att du ser till att eventuell deposition tydligt finns angivet på hyresavtalet. Vid olika avtal är även muntligt avtal gällande, men av naturliga skäl är det väldigt svårt att bevisa vem som sagt vad om en tvist skulle uppstå. Depositionen kan verka som en hög avgift till en början men den ska ofta täcka de månaderna som hyresgästen har som uppsägningstid. Det vill säga, om du vill flytta ut behöver du inte betala något mer för de sista uppsägningsmånaderna, det används ofta depositionen till.

Andra saker som bör finnas på kontraktet
Om du ska flytta in i en lägenhet är det väldigt viktigt att du noggrant kollar igenom hyreskontraktet. Här ska det tydligt stå vad som gäller, hur stor din hyra är, när i månaden den ska betalas in, vad som ingår i hyran och annan information. Kolla även att information om hyresvärden och hyresgästen står listad, även adressen till bostaden, vilken bostadstyp det gäller och liknande. Det blir betydligt enklare att ha ”rätten” på din sida om allt finns med på ett skriftligt kontrakt.

 

Vad är hyresgäst?

Hyresgäst är en person som hyr en bostad. Det finns en hel del regler och bestämmelser kring vilka skyldigheter och rättigheter man har som hyresgäst. Bland annat får lägenheten inte användas till andra saker än att bo i, exempelvis får du inte hyra en lägenhet och sedan använda fastigheten som ett kontor. Det kan vara svårt för hyresgästen att veta vad hyresvärden har rätt att göra. Exempelvis kanske du är osäker på vad du ska göra om hyresvärden bankar på dörren och säger ”Öppna!”. Hyresvärden har rätt att komma in i lägenheten för att reparera något och utföra tillsyn.

Rättigheter som hyresgäst
Om du som hyresgäst skulle vilja hyra ut bostaden i andrahand krävs ett godkännande från hyresvärden. Men visste du att du får ha en inneboende? Om lägenheten behöver repareras ska även hyresvärden åtgärda detta. Som hyresgäst har du alltid rätt till att få ett skriftligt hyresavtal där all relevant information ska stå. Bland annat ska här stå hur lång uppsägningstiden är, hur hög hyran är och när den ska betalas samt vad som ingår i hyran. Även information om dig och hyresvärden samt om bostaden ska finnas med.

Skyldigheter som hyresgäst
Som hyresgäst har du naturligtvis många skyldigheter. Bland annat ska du såklart betala hyran i tid varje månad men du ska även vara aktsam om lägenheten. Om du är vårdslös med boendet blir du betalningsskyldig för skadorna. Hyresgästen ska även följa eventuella ordningsregler. Det kan handla om att ha lägre ljudnivå efter en utsatt tid på kvällarna, att inte skräpa ner i trapphuset och liknande. Se till att du har full koll på vad som gäller och att ditt hyreskontrakt reflekterar dessa regler.

 

Vad är hyresvärd?

En hyresvärd är en person som äger, antingen en privat eller kommersiell, fastighet och som väljer att hyra ut den. Som hyresvärd eller fastighetsägare är det ditt ansvar att se till att de boende i fastigheten inte besväras av eventuella brister, exempelvis slitage eller liknande. Innan en fastighet hyrs ut bör den noggrant gås igenom för att hitta eventuella brister och åtgärda dessa innan en hyresgäst flyttar in. Om du inte tidigare har hyrt ut fastigheter kan det vara svårt att veta exakt vilka skyldigheter du har som hyresvärd. Får du kasta ut hyresgäster hur som helst, eller ta vad du vill i hyra?

Några saker du som hyresvärd får bestämma

Som hyresvärd är det din rätt att bestämma vem du vill hyra ut fastigheten till, någon du anser vara lämplig. Det är även din rätt att kolla upp kreditvärdigheten hos den som ska hyra, exempelvis se om personen har betalningsanmärkningar. Som hyresvärd kan du bestämma över uppsägningstid och om deposition. Det är vanligt att sätta en deposition som motsvarar uppsägningstiden. Depositionen kan även användas som en trygghet om hyresgästen förstört något.

Skyldigheter hos dig som hyresvärd

Som en hyresvärd är det ditt ansvar att se till att bostaden är i det skick som det står att den ska vara i avtalet. Ett visst naturligt slitage tillkommer naturligtvis under tiden som hyresgästen bor i bostaden, men skulle andra reparationer behövs är det du som hyresvärd som ska arrangera detta. Kolla noggrant upp alla skyldigheter som du har som hyresvärd och var noga med att teckna avtal med hyresgästen. Då blir det enklare att undvika tvister.

 

Vad är inneboende?

Inneboende är vad man kallar en person som hyr in sig i ett rum i någon annan persons hem. Till skillnad från andrahandsuthyrning där en hyresgäst hyr ut sin bostad till en annan person är en inneboende alltså någon som hyr endast ett eller några rum i bostaden samtidigt som ”hyresvärden” bor där. För att få hyra ut sin bostad i andrahand krävs tillstånd från hyresvärden, något du inte behöver för att få hyra ut endast ett eller några rum till en inneboende.

För dig som vill bli inneboende
Att vara inneboende är väldigt populärt, särskilt i större städer där hyrorna annars kan vara väldigt höga. Om du själv vill bli inneboende finns det saker som är bra att fundera på. För att det ska fungera bra mellan dig och hyresvärden är det viktigt att ni klargör vad som gäller. Får du endast vistas i vissa delar av bostaden? Eller delar ni allmänutrymmen som kök och vardagsrum? Delar ni lika hyran eller om inte, vad ingår? Skriv ner alltsammans på era hyresavtal så är det väldigt tydligt vad som gäller. Se till att reda ut minsta frågetecken för att undvika konflikter.

För dig som vill ha en inneboende
Innan du bestämmer dig för att hyra ut en del av bostaden till en inneboende är det bra att fundera över vissa saker. Hyran är en viktig punkt att fundera på, här kan du inte ta vad du vill utan den ska vara skälig och rimlig. Om du exempelvis hyr ut halva bostaden ska hyran motsvara hälften av det du betalar. Men sedan kan du givetvis lägga på en viss summa om du till exempel hyr ut möblerat eller liknande.

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

Vad är kreditupplysning?

Kreditupplysning är uppgifter som lämnas för att kunna bedöma någons kreditvärdighet. En kreditupplysning utförs nästan alltid när någon ska flytta in i en bostad, skaffa ett kreditkort eller ta ett lån. I korthet kan man säga att kreditupplysningar utförs när någon vill veta hur en persons ekonomiska situation ser ut. Det ger långivare möjligheten att ta informerade beslut och det ger hyresvärdar möjlighet att se ifall personen har råd att hyra en bostad. Vid en kreditupplysning ser man tydligt om en person tidigare misskött sin ekonomi eller om hur mycket pengar personen har tjänat under det tidigare året. Det känns såklart bättre för den som lånar ut pengar eller ska hyra ut en bostad att veta att en person är kreditvärdig.

Vad står med i en kreditupplysning?
Det är många uppgifter som kommer med i kreditupplysning. De stora kreditupplysningsföretagen har tillgång till stora dataregister där information om alla personer över 15 år i Sverige finns med. När en kreditupplysning görs på en privatperson är det i regel följande tre punkter som kommer med:
1. Information om identitet – namn, personnummer och adress
2. Ekonomi och bostad – uppgifter om inkomst och bostad
3. Eventuella betalningsanmärkningar – uppgifterna hämtas från Kronofogden

Kreditupplysning – därför vill du undvika för många
När du ansöker om ett lån vill du givetvis jämföra flera banker för att få de bästa villkoren, men du vill samtidigt undvika att flera kreditupplysningar görs, varför? En anledning är att det ser misstänksamt ut att ha många kreditupplysningar. Det kan bland annat tyda på att du försöker ta många lån, något som kan verka konstigt. I många fall kan du vända dig till en byrå som hjälper dig jämföra lån hos flera banker men som endast utför en kreditupplysning.

 

Vad är lägenhetsuthyrning?

Lägenhetsuthyrning innebär att man hyr ut sin lägenhet. Det finns olika situationer där man kan göra detta, till exempel kan du äga bostadsrätten och hyra ut den, eller så kan du ha ett förstahandskontrakt och sedan hyra ut bostaden, detta kallas för andrahandsuthyrning. I korta drag kan man säga att lägenhetsuthyrning är precis vad namnet antyder, du hyr ut en lägenhet. Det finns många regler och bestämmelser om hur det ska gå till när du hyr ut en lägenhet, dessa varierar naturligtvis beroende på om det gäller en andrahandsuthyrning eller om du äger en bostadsrätt.

Lägenhetsuthyrning för andrahand eller rum
Idag är det väldigt vanligt att hyra ut sin bostad eller ett rum i sin bostad via Airbnb, en populär förmedlingssajt inom boendet i olika länder. På grund av att alltfler hyr ut sin bostad via förmedlingssajten går ofta andra bostadspriser på hus och lägenheter upp, detta har resulterat i att fler länder eller städer förbjuder folk att hyra ut via Airbnb. Om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand måste du ha ett godkännande från din hyresvärd, annars riskerar du att bli utkastad. Om du däremot vill hyra ut endast ett rum i din lägenhet går det bra utan tillstånd.

Förstahandskontrakt, en annan typ av lägenhetsuthyrning
Ett förstahandskontrakt är idag den vanligaste typen av hyreskontrakt och innebär helt enkelt att en person hyr bostaden direkt från fastighetsägaren. Oavsett vilken typ av lägenhetsuthyrning det gäller är det alltid viktigt för både hyresvärd och hyresgäst att få varsitt hyresavtal med all relevant information och alla bestämmelser. Skulle en fejd eller tvist uppstå har de båda parterna alltid svart på vitt, något som förenklar utredningen.

 

Vad är lägenhetsvisning?

Lägenhetsvisning är en visning där personer kan få chansen att se på en lägenhet innan de bestämmer sig för att hyra eller köpa. För dig som är intresserad av att köpa en lägenhet är det bra att ha en del punkter i åtanke innan du besöker bostaden. En sak som är bra att tänka på är att ha ett öppet sinne. Lägenheten kanske har fula tapeter och en konstig möblering, men försök att föreställa dig hur det ser ut när du har dina möbler istället. Ta mycket bilder när du väl besöker bostaden, det är nämligen lätt att glömma bort exakt hur det såg ut, ibland föreställer man sig att bostaden var större eller mindre än vad den är.

Bra att tänka på under en lägenhetsvisning
Under en lägenhetsvisning har du alla möjligheter att ställa frågor till mäklaren. Fråga om planerade byggnadsprojekt i området. Kanske har lägenheten en jättefin utsikt? Fråga om det planeras något framför. Det är ju tråkigt att flytta in och sedan märka att ett nytt lägenhetshus ska byggas utanför din balkong. Fundera även över insyn. Ser du grannarna? Då ser de garanterat dig med. Finns det potential med boendet? Kanske vill du ta ner en vägg eller bygga om något – är det möjligt?

Se dig omkring på en lägenhetsvisning
För att du inte ska köpa grisen i säcken gäller det att du kollar runt noggrant under visningen. Ställ även alla frågor du har till mäklaren och våga öppna luckor, fönster och kolla runt ordentligt. Fråga även hur grannarna är, om det är en särskild åldersgrupp som bor i huset och liknande. För att du ska bli helt nöjd med ditt köp är det alltid bra om du går på flera lägenhetsvisningar och känner efter vad du gillar.

 

Vad är övernattningslägenhet?

Övernattningslägenhet är i regel en mindre lägenhet där en person vanligtvis endast bor några dagar i veckan, exempelvis för att komma närmre arbetet. För den som bor på en ort och arbetar på en annan kan det vara bekvämt att bo i en övernattningslägenhet istället för att pendla hela vägen hem och tillbaka nästa morgon. Beroende på vilken typ av övernattningslägenhet det handlar om kan du behöva olika typer av försäkringar. Ett exempel är att du hyr en övernattningslägenhet som är en bostadsrätt, då behöver du en så kallad bostadsrättsförsäkring. Är övernattningslägenheten en vanlig hyresrätt räcker det vanligtvis med hemförsäkringen.

Arbetet kan fixa övernattningslägenhet
Vissa företag betalar utgifter när personalen behöver bo på hotell. Om det är många i personalstyrkan som bor långt bort väljer en del företag att investera i övernattningslägenheter istället. Denna kan ofta delas mellan flera i personalen (fast på olika dagar). Om du blivit erbjuden ett jobb på annan ort kan du alltid fråga företaget vad de har för övernattningsmöjligheter.

Bör jag ha en övernattningslägenhet?
En övernattningslägenhet kan se ut på många olika sätt, men ofta är den liten och är just till för att sova över i. Med det sagt är det inte säkert att det finns ett riktigt kök. Om du funderar över att köpa en övernattningslägenhet kan det vara bra att tänka på läget, hur ofta du behöver lägenheten och om du ska hyra ut den när den inte används. Kolla upp vilka försäkringar du behöver för din övernattningslägenhet för ökad trygghet.

 

Vad är bostadsrätt?

En bostadsrätt är en särskild typ av upplåtelseform som innebär att medlemmar i en bostadsrättsförening tillsammans är delägare i denna ekonomiska förening. Därtill har man även rättigheten av att bo i en lägenhet. I kort brukar man säga att en bostadsrätt är en lägenhet som man äger, men det är alltså lite mer komplicerat än så. Rättigheten innebär att man får bo i lägenheten hur länge som helst så länge som man betalar hyran. Vill man sedan flytta kan man sälja sin rättighet till lägenheten (sin ekonomiska andel). Ungefär som att köpa en lägenhet och sedan sälja den om man vill.

Vad ingår när man köper en bostadsrätt?
När du köper en bostadsrätt köper du inte ett hus eller en lägenhet, du köper endast rättigheten att bo i fastigheten. Du blir medlem i bostadsrättsföreningen och blir därmed delägare. I avgiften som du och de andra medlemmarna betalar ingår både rättigheter och skyldigheter som t.ex. att hjälpa till med snöröjning, gräsklippning och trappstädning eller så köper bostadsrätten in dessa tjänster. I en bostadsrättsförening delar medlemmarna på allt, det finns alltså inte någon hyresvärd som bestämmer eller som ansvarar för reparationer, det gör ni medlemmar tillsammans.

Hur bestäms saker när man bor i en bostadsrätt?
Som vi nämnde ovan är det medlemmarna i en bostadsrättsförening som gemensamt tar beslut, men hur går det till rent praktiskt? För att beslut om olika saker ska ske på ett smidigt sätt röstar medlemmarna fram en styrelse. Styrelsen består av medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det är styrelsen som sedan tar beslut om olika saker. Detta betyder såklart inte att de övriga medlemmarna inte kan påverka beslutet. Medlemmarna kan exempelvis ta fram en motion och driva fram en fråga som styrelsen sedan tar upp.

 

Vad är inventarielista?

Inventarielista är en lista som sammanställs vid exempelvis uthyrning av en möblerad lägenhet. På inventarielistan listar man alla saker som finns i bostaden, från möbler och textilier till porslin, prydnadsföremål och bestick. Anledningen till att man sammanställer en inventarielista är för att minimera risken för tvister och konflikter om eventuella skador skulle uppstå. För att listan ska gälla måste både hyresvärd och hyresgäst signera den. Om du ska hyra ut din bostad möblerad och hyresgästen råkar göra sönder något kan en deposition täcka skadan. Du kan bestämma att ta tre månaders hyra i deposition exempelvis.

Var noggrann i din inventarielista
För att allt ska vara tydligt om något går sönder är det viktigt att du skriver ner varenda sak i lägenheten, eller åtminstone de saker du vill ha ersättning för om de skulle försvinna eller gå sönder. Om du missat att skriva med något föremål blir hyresgästen inte betalningsskyldig om något som inte finns listat går sönder. Det finns många bra mallar att använda dig av, det kan vara smart eftersom det blir tydligare på pappret samt enklare att skriva i din inventarielista.

Gör noteringar på din inventarielista
När du skriver din inventarielista är det bra att notera saker som slitage. Kanske hyr du ut en lägenhet med en gammal soffa som redan är sliten? Då bör detta noteras eftersom det inte är hyresgästen som orsakat slitaget. Om du hyr ut en lägenhet med flera rum och med många saker och möbler är det enklast att skriva listan rum för rum. Till exempel kan du börja med sovrum, skriv sedan en lista med alla föremål och möbler. Om du har tre stycken vita stolar räcker det med att skriva ”vit stol” och sedan antal.

 

Vad är normalt slitage?

Normalt slitage är skador i en fastighet som uppstår av naturliga skäl. En hyresgäst ansvarar för att vårda och ta hand om lägenheten och kan bli ersättningsskyldig om det uppkommit onaturligt slitage, exempelvis nerrivna tapeter, stora märken i parketten och liknande. Däremot behöver hyresgästen inte stå för normalt slitage.

Men vart går då gränsen för normalt slitage?

I korthet kan man säga att vanligt och normalt slitage uppstår naturligt av att en person bor i en lägenhet. Det handlar bland annat om hål i väggarna efter tavlor, fastskruvade bokhyllor och fastbränt fett i ugnen. Normalt slitage är dock inte spräckta handfat, trasiga glasrutor eller liknande. Normalt slitage är accepterat Om du tar hand om ditt boende kommer du med största sannolikhet inte behöva oroa dig för att bli ersättningsskyldig. Skulle något råka gå sönder är det bäst att kontakta hyresvärden direkt istället för att försöka gömma skadan. Om du varit vårdslös med boendet blir du ersättningsskyldig, men i vissa fall brukar hyresvärden kunna gå med på att hyresgästen själv åtgärdar slitaget, exempelvis täpper igen stora hål, tapetserar eller liknande. Dock är detta inte någon norm utan varierar förstås mellan hyresvärd och hyresvärd. Bevisa att det rör sig om normalt slitage Ibland uppstår tvister mellan hyresvärd och hyresgäst, ofta om just slitage. För att undvika konflikter är det alltid smart att dokumentera allt slitage och eventuella skador redan innan du flyttar in. Filma eller ta kort och se till att du har datumbevis. Skulle hyresvärden sedan säga att du har förstört något kan du påvisa att skadan var där redan innan du flyttade in. Bäst är det såklart om du säger till direkt från början.

 

Vad är skälig hyra?

Skälig hyra innebär att hyran inte får vara mycket högre än bruksvärdet på bostäder med likvärdiga egenskaper. Men vad är då ett bruksvärde och hur räknar man ut det? Bruksvärdet bestämmer man genom att se på flera olika saker, bland annat storlek på lägenheten, hur modern den är, hur planlösningen ser ut samt hur reparationsstandarden ser ut. Andra saker som hiss, tvättstuga och förvaringsutrymmen kan också få upp bruksvärdet en del.

Viktigt att följa riktlinjerna för skälig hyra
För att hyresvärdar inte ska kunna ta hutlösa pengar i hyra har man sätt regler kring skälig hyra och det är oerhört viktigt för hyresvärden att följa dessa. Risken finns annars att hyresvärden blir återbetalningsskyldig. En skälig hyra kan variera en del beroende på om det rör sig om en bostadsrätt eller en hyresrätt. Även om det är en förstahandsuthyrning eller andrahand. Om du vill hyra en bostad men är osäker på om hyran är skälig kan du kolla upp hur hyrorna ligger i likvärdiga bostäder i närheten.

Förändras skälig hyra med påslag för möbler?
I vissa fall där en person hyr ut sin lägenhet i andrahand kan ett påslag på hyran göras om lägenheten hyrs ut möblerad. Det går inte att lägga på hur mycket som helst eftersom påslaget ska godkännas av Hyresnämnden. En lägenhet som hyrs ut helt möblerad kan ofta få ett påslag på cirka 10 – 15 %, men som sagt varierar det en hel del. För att få göra ett påslag för möbler räcker det inte med att ställa in en gammal nedsutten soffa. Att hyra ut en möblerad lägenhet innebär att den nya hyresgästen ska kunna bo i lägenheten utan att ta med sig något alls.

 

Vad är uppsägningstid?

Uppsägningstid är ett begrepp som kan användas inom avtal och arbetsrätt och som i korthet innebär att en av parterna kan säga upp ett avtal och att det därmed upphör efter en bestämd tid. När det kommer till uppsägningstid vid en bostad skiljer sig perioden väldigt mycket. Du och din hyresvärd kan komma överens om en uppsägningstid, exempelvis på tre månader. Även om ett muntligt avtal gäller så bör du alltid se till att få allt antecknat skriftligt på hyresavtalet, då minimeras risken för konflikter och fejder.

Olika kontrakt för uppsägningstid
Beroende på vilken typ av kontrakt du avtalat skiljer sig reglerna för uppsägningstiden. För ett tillsvidarekontrakt har du enligt hyreslagen rätt till tre månaders uppsägningstid. Vid ett tidsbestämt hyresavtal baserar man istället uppsägningstiden på hur lång tid som hyresavtalet täcker. Om hyresavtalet exempelvis är två veckor behöver man bara säga till en dag i förväg. Om hyresavtalet är längre än två veckor men kortare än tre månader ska man säga till en vecka i förväg och för avtal längre än tre månader är uppsägningstiden tre månader.

Deposition och uppsägningstid
Ofta matchar hyresvärden depositionen med uppsägningstiden. Om uppsägningstiden är tre månader är det alltså vanligt att depositionen är tre månadshyror. Det är då en säkerhet för hyresvärden som med säkerhet får in hyran även den perioden som hyresgästen inte bor där. Ibland avtalar hyresvärden och hyresgästen en annan uppsägningstid än den som hyreslagen bestämt, till exempel en månad istället för tre. Vid en konflikt är det alltid avtalet som är fördelaktigt för hyresgästen som gäller. Men se till att få allt nedskrivet skriftligt för att enkelt kunna bevisa vad som bestämts.

 

Vad är besiktningsprotokoll?

Besiktningsprotokoll är ett dokument där det står vad som har besiktigats och resultatet av besiktningen. Ett tomt besiktningsprotokoll kan även användas som en mall för att visa vad som kommer att kontrolleras och besiktigas. När du kör din bil till bilprovningen så undersöker man flera saker och antecknar dessa på ett besiktningsprotokoll. När hela kontrollen är färdig får du oftast en kopia av besiktningsprotokollet för att kunna se vad som undersökts och resultatet av undersökningarna.

Besiktning av bostad
När en person flyttar ut från en bostad kommer bostaden vanligtvis att besiktigas. Det innebär att hyresgästen och hyresvärden tillsammans går igenom bostaden och antecknar eventuella skador. Eftersom hyresgästen som flyttar ut inte vill behöva ersätta skadorna, eller eventuellt bli av med sin deposition, kan det hända att vissa skador inte upptäcks eller antecknas i besiktningsprotokollet. När en ny hyresgäst ska flytta in bör de själva kolla igenom bostaden. Det klokaste är att be om en kopia av det tidigare besiktningsprotokollet och sedan gå igenom bostaden på egen hand. Upptäcker du skador som inte står med i besiktningsprotokollet bör du höra av dig till hyresvärden, i annat fall kan dessa tas upp när du själv lämnar bostaden. Se även till att fota eller filma skadorna innan du flyttar in. Beviset kan vara bra att ha vid en konflikt.

En säkerhet för bägge
När det kommer till uthyrning av bostäder är besiktningsprotokollet viktigt för både hyresvärden och för hyresgästen. Med hjälp av besiktningsprotokollet kan hyresvärden visa att en skada uppstått och att det var en viss hyresgäst som ansvarade för bostaden när skadan skett. En hyresgäst kan i sin tur använda besiktningsprotokollet för att visa att en skada redan fanns där, eller att hyresvärden redan kände till skadan sedan tidigare. Det är alltid bra att kolla igenom en bostad noggrant innan du flyttar in.

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

Vad är borgensman?

Borgensman är en person som går i god för en annan person som ska ta ett lån. Det betyder att borgensmannen åtar sig skyldigheten att fortsätta betala av lånet ifall låntagaren inte längre kan göra det på egen hand. Det är lätt att förväxla borgensman med borgenär eftersom orden är snarlika. En borgenär kallar man den som har gett ut lånet. Det kan vara en person, en bank eller ett låneinstitut. Det är även bra att känna till ordet för låntagaren, gäldenär.

Vilket ansvar har en borgensman?
Som borgensman tar du på dig ett stort ansvar. Det är nämligen du som kommer att behöva fortsätta betala av ett lån ifall gäldenären inte längre kan göra det. En borgenär kan kräva en borgensman för att säkerställa att ett lån betalas tillbaka. Det är ofta aktuellt om lånsökarens kreditvärdighet är låg. För att bli en borgensman måste det finnas ett avtal mellan borgensmannen och borgenären. Om det inte finns något skrivet avtal så har borgensmannen inga skyldigheter gentemot borgenären och är således ingen borgensman alls.

Proprieborgen och enkel borgen
Som borgensman kan du ha olika typer av förbindelser gentemot borgenären. Det vanligaste är enkel borgen, vilket innebär att borgensmannen måste börja betala av skulden först när gäldenären inte längre kan återbetala skulden och inte längre har något värdefullt som kan säljas till förmån för skulden. Den andra förbindelsen är proprieborgen, vilket innebär att gäldenären och borgensmannen har ett lika stort ansvar och en lika stor skuld. Vid en sådan situation kan borgenären kräva att skulden betalas av vilken som helst av parterna, oavsett hur den originella gäldenärens ekonomiska situation ser ut.
Med tanke på att det är ett stort ansvar att ta på sig en gäldenärs skuld så bör du tänka dig för ordentligt innan du tackar ja till detta. Att vara uppbunden som borgensman innebär att din ekonomi när som helst kan förändras, något som försämrar dina egna chanser att ta ett lån.

 

Vad är bruksvärde?

Bruksvärde är ett värde som ofta används i samband med beräkningen av skälig hyra. Det är det praktiska värdet en bostad har sett från hyresgästens perspektiv. Det finns flera faktorer som man måste ta hänsyn till när man ska beräkna bruksvärdet, några av dessa är bostadens storlek, vilken standard bostaden har och hur planlösningen ser ut. Även bostadens läge i staden och i själva huset är några av de faktorer som används för att beräkna hur högt bruksvärdet är. Tanken är att bruksvärdet ska stå i proportion till saker som hyresgäster värderar. Driftskostnader, produktionskostnader, förvaltningskostnader och andra typer av kostnader tar man ej hänsyn till vid beräknandet av bruksvärdet.

Rätt till en skälig hyra
Bruksvärdet är en del av bruksvärdessystemet, ett system som funnits på plats sedan 1968. Systemet utvecklades för att reglera hyrorna i Sverige. Grundprincipen är att likvärdiga bostäder ska ha likvärdiga hyror. Bruksvärdet används även för att lösa tvister och konflikter. Om en hyresgäst anser att hyrans storlek är för stor och att de har betalat för hög hyra kan hyresnämnden jämföra den betalade hyran mot bruksvärdet. Om de anser att hyresvärden tagit en oskälig hyra kan hyresvärden både behöva sänka hyran och även behöva återbetala mellanskillnaden plus ränta. Bruksvärdessystemet används således som ett sätt att sätta ett tak på hyrorna.

Privatuthyrning av bostad
När en person inte längre använder sin bostad och vill hyra ut den så gäller lagen om privatuthyrning av bostäder. I detta fall är de två parterna fria att komma överens om hyrans storlek men den får samtidigt inte vara alltför stor. Kostnaden baseras på bostadens marknadsvärde plus eventuella driftskostnader. Beloppet delas sedan upp på tolv för att få fram den skäliga hyran.

 

Vad är bruksvärdeshyra?

Bruksvärdeshyra är ett system som används för att säkerställa att hyresvärdar inte tar ut oskälig hyra. Genom att ta hänsyn till bostadens läge, standard, utrustningens skick i bostaden, hur gemensamma ytor ser ut och många fler faktorer kan man räkna ut vad bostaden bruksvärdesnivå ligger på. Om hyresvärden har fastställt en hyra som är betydligt högre än bruksvärdeshyran kan hyran anses vara oskälig.

Vad händer vid en tvist om hyran?
Om en hyresgäst och en hyresvärd har en tvist om hyrans storlek kommer följande att hända. Först och främst kommer hyresnämnden att kopplas in då det är denna instans som löser denna typ av tvister. Därefter kommer man att hitta bostäder vars bruksvärde är så lik den aktuella bostaden som möjligt. Dessa bostäder som man jämför med ska vara likvärdiga och helst finnas på samma ort. Om hyrans storlek är betydligt större än bruksvärdet kan hyresvärden tvingas sänka hyran och dessutom vara återbetalningsskyldig. Har du till exempel betalat 6 500 kronor i månaden istället för 3 500 kronor, hyran som Hyresnämnden ansåg vara skälig, kan du få tillbaka ett rejält belopp. Hyresvärden kan då behöva återbetala mellanskillnaden plus eventuellt en ränta. Bruksvärdessystemet är till för att skydda hyresgäster från orimligt höga hyror.

Bruksvärdeshyra och svarta hyror
I teorin så ska bruksvärdessystemet reglera hyrorna på marknaden så att hyran motsvarar hyresgästernas värderingar. Det betyder dock inte att systemet fungerar överallt, i många fall kan hyrorna vara över bruksvärdet utan att detta åtgärdas. Det gäller speciellt i städer där det råder bostadsbrist, exempelvis i Stockholm. Om bruksvärdeshyran är låg gentemot det belopp som många människor kan tänka sig att betala för en lägenhet kan det leda till svarthandel och svarta hyreskontrakt. Svarthandeln anses omsätta flera miljarder kronor varje år. Den svarta hyran kan vara betydligt högre än bruksvärdeshyran.

 

Vad är nyckelkvittens?

Nyckelkvittens är ett avtal mellan dig och ett företag som du lånar ut dina nycklar till. Där ska det stå vem du har lånat ut nycklarna till, att personen har tagit emot nycklarna och när nycklarna ska återlämnas. Vid återlämning skriver både du och den andra personen på att nycklarna har kommit tillbaka. Det finns många situationer där en nyckelkvittens är bra att använda.

När du ska låna ut nycklar till ditt hem
Ibland kan ett företag behöva ha tillgång till ditt hem när du inte är hemma. Det kan handla om att städpersonal ska städa eller att hantverkare ska renovera badrummet. Det innebär i sin tur att de behöver låna nycklar för att kunna komma in. En nyckelkvittens kan se ut på olika sätt. Den mest grundläggande informationen som alltid bör finnas är vem som lånat vad, när utlåningen skedde och när återlämningen kommer att ske. Annan relevant information som också bör finnas är kontaktuppgifter till bägge parter samt eventuella “regler”. Några exempel på regler som är bra att ha med i nyckelkvittensen är att den part som lånar nyckeln inte får låna ut nyckeln till någon annan, tillverka kopior eller ändra nyckeln.

Tänk på försäkringen
När du lånar ut din nyckel så tar du en stor risk. Borttappade nycklar kan exempelvis innebära att du måste byta alla lås. Dessutom kan det vara så att din försäkring inte gäller om du lånar ut dina nycklar. Det kan vara värt att höra med försäkringsbolaget för att ta reda på exakt vad som gäller. Många bolag som ofta måste ta emot nycklar och arbeta hemma hos andra har egna ansvarsförsäkringar som täcker eventuella olyckor och dylikt som kan ske. Detta är dock inget du bör förutsätta, se till att du själv tar reda på exakt hur det ligger till innan du lånar ut dina nycklar.

 

Vad är beaktansvärda skäl?

Beaktansvärda skäl är speciella skäl som kan styrka anledningen till varför en person vill byta lägenhet med en annan person. Ofta tas beaktansvärda skäl med i beräkningen av hyresnämnden. Om du vill byta lägenhet med en annan person behöver både du och den andra personen få tillstånd och godkännande från vardera hyresvärden. Skulle ena eller båda hyresvärdar neka er förfrågan kan ni ta ärendet vidare till hyresnämnden. Här behöver ni ofta förklara varför ni vill byta lägenhet, det är här beaktansvärda skäl kommer in i bilden.

Vad kan beaktansvärda skäl innebära?
Beaktansvärda skäl kan bland annat innebära att person A vill byta med person B:s lägenhet för att den är större, ligger närmre arbetet eller är billigare i hyra. Detta är beaktansvärda skäl till varför hyresnämnden bör godkänna förfrågan. Det kan även handla om att person A vill byta med B för att personen ska påbörja studier i annan ort och därför vill byta. Person B kanske då vill byta med A eftersom lägenheter ligger i den stad som personen vill bo i eller för att den har en lägre hyra.

Beaktansvärda skäl tas inte i beräkning när…
Ibland blir man nekad att byta lägenhet, trots att man tar fallet via hyresnämnden. Anledningen kan bland annat vara att en av personerna hyr ut lägenheten i andrahand eller att personen endast är inneboende och vill byta ut sitt rum. Det kan även vara svårare att få ett godkännande om det redan finns andra lediga bostäder i området som går att hyra eller köpa utan att för den delen lämna/hyra ut sin lägenhet.

 

Vad är bostadsvärdering?

Bostadsvärdering är en bedömning av vad en fastighet tros vara värd i nuläget. Ofta är det en mäklare som utför bostadsvärderingen, en tjänst som både företag och privatpersoner kan betala för. När du använder dig av en mäklare slipper du själv undersöka marknaden. Mäklaren har stor koll på det aktuella prisläget. Mäklaren är uppdaterad om vad nyligen sålda och likvärdiga fastigheter i området har sålts för. För att få en riktigt bra bostadsvärdering är det alltid bra att vända dig till flera mäklare. Om du själv vill få en fingervisning om vad din bostad skulle kunna vara värd kan du alltid kolla med grannar som sålt sin bostad. Detta är dock inte alls någon säker bostadsvärdering eftersom du även behöver kolla på när bostaden byggdes, om den är renoverad, vilket skick den är i och liknande.

Hur går en bostadsvärdering till?
Om du tar hjälp av en mäklare brukar bostadsvärderingen gå till som så att mäklaren går igenom statistik på försäljningar av likvärdiga fastigheter i området. Mäklaren kollar på betydande faktorer som byggår, kvadratmeter, renoveringar och läge. Ligger bostaden i närhet till havet har detta ofta en stor betydelse för värdet. Även målgrupp är viktigt för att bedöma värdet. Ofta funderar mäklaren över vem som vill köpa bostaden, är det barnfamiljer, äldre par eller ensamma? Trots att en bostad är i ett fint skick, har en stor boyta, vackert läge och relativt nytt, är det inte säkert att bostadens värde är skyhögt. Finns ingen målgrupp går det inte att sälja ändå.

Saker som drar ner värdet – att tänka på inför bostadsvärdering
Precis som att det finns olika faktorer som kan påverka bostadsvärderingen positivt, finns det även en hel del saker som drar ner värdet rejält. Några av dessa saker är röklukt, smuts och att bostaden är allmänt ofräsch.

 

Vad är företagsuthyrning?

Företagsuthyrning innebär att ett företag äger en företagsbostad som anställda eller konsulter kan hyra när de behöver. Dessa lägenheter skiljer sig en del åt vanliga bostäder. Oftast är lägenheterna endast försedda med det väsentliga, ungefär som ett hotellrum. Dock kan det ofta finnas kokvrå och kyl. Lägenheterna är vanligtvis fullt möblerade och ska ha allt som behövs för den som bor där. Vid företagsuthyrning ligger ofta lägenheterna nära företaget, allt för att underlätta för personal som bor där över natten.

Företagsuthyrning kan även innebära…
Förutom att företagsuthyrning kan syfta på att företag hyr ut bostäder kan det även innebära att privatpersoner hyr ut bostäder till företag. Vad många ofta misstar sig med är att de tror att de kan ta ut en högre hyra om de hyr ut till företag. Detta är dock helt fel. Tvärtom innebär företagsuthyrning samma villkor som om du hyr ut till en privatperson. Först och främst behöver du få ett tillstånd från din bostadsrättsförening eller din hyresvärd.

Fördelar och nackdelar med företagsuthyrning
Det finns både för- och nackdelar med att hyra ut en lägenhet till ett företag. Några av de positiva sakerna är att företag ofta använder lägenheten till medarbetare som veckopendlar, något som innebär att lägenheten egentligen används mest som övernattningslägenhet och inte slits särskilt mycket. Dessutom brukar företag inte ha några problem med betalningen. Nackdelen däremot kan vara att företag som är större även är tuffare motståndare om en fejd eller tvist skulle uppstå. Därtill är det svårt, eller nära omöjligt, att faktiskt veta vem som kommer att nyttja lägenheten.

 

Vad är flyttanmälan?

Flyttanmälan är en anmälan som du ska göra om du flyttar. Det är viktigt för att myndigheterna ska veta vart du bor. Du gör en flyttanmälan för att din folkbokföring ska stämma, något du är skyldig enligt lag att ansvara för själv. I samband med en flyttanmälan är det även vanligt att adressändra och skicka efter post. Varför är det så viktigt att göra en flyttanmälan? En av anledningarna är skatten. Beroende på vilken kommun du är folkbokförd i, betalar du lite olika i skatt. Du betalar kommunalskatt, den skiljer sig beroende på kommun.

Hur gör jag en flyttanmälan?
Att lämna in en flyttanmälan är inte svårt, men om du inte tidigare gjort en flyttanmälan kan det vara bra med lite information. Det första du kan göra är att kolla upp dina nuvarande uppgifter, det vill säga vilken adress som du är folkbokförd på. Skaffa en blankett hos Skatteverket. På denna fyller du i vilka personer som ska flytta. Här anger du den nya adressen samt inflyttningsdatum. Kolla noggrant igenom alla uppgifter för att se att allt stämmer. Ser det bra ut kan du godkänna. Om du utför din flyttanmälan online kan du signera genom att använda BankID. Efter godkännandet får du en kvittens som bevisar att du skickat in din anmälan.

Flyttanmälan och eftersändning av post
När du gör en flyttanmälan får alla myndigheter dina nya uppgifter och din adress. Men posten ingår inte alltid där och du behöver därför göra en adressändring. Du kan beställa adressändring via Adressändring.se, ett företag som samarbetar med olika postleverantörer. Genom dem kan postleverantörerna få tillgång till din nya adress.

 

Vad är folkbokföring?

Folkbokföring är ett grundläggande register som sammanfattar information om varje person som bor i Sverige. Att vara folkbokförd i registret innebär att olika myndigheter får tillgång till varje persons uppgifter. Det vill säga, myndigheter som banker och liknande får tillgång till din adress och dina personuppgifter. Olika uppgifter som står med i folkbokföringen är bland annat vart i landet du bor och hur din familj ser ut, exempelvis om du har barn, är gift eller singel. En av fördelarna med att vara folkbokförd är att rätt myndigheter får dina uppgifter och därmed förenklas olika åtgärder. Till exempel blir det ett bra underlag till vart barnen ska gå i skolan, eller vart du ska rösta.

Fler fördelar med folkbokföring
När folkbokföringen stämmer blir det inte bara lättare att placera ut människor i skolor och bestämma vart folk går och röstar. Det blir även ett bra underlag till vart man behöver bygga fler skolor och bostäder, vart vägar behöver byggas och liknande. Men vilka uppgifter finns egentligen med i folkbokföringen? Några av uppgifterna är:

•Personuppgifter som namn och födelsedatum
•Familjemedlemmar (det registreras saker som dina föräldrar, barn och syskon)
•Adress
•Medborgarskap
•Vart du är född
•Dödsfall
•Utflyttning (om du exempelvis ska vistas utomlands i ett år eller mer)

Vem får ta del av min folkbokföring?
Att vara folkbokförd innebär flera fördelar, bland annat att olika myndigheter har tillgång till dina uppgifter och därmed kan vidta olika åtgärder som rör dig. Några av myndigheterna som får tillgång till folkbokföringen är Försäkringskassan, CSN (Centrala studiestödsnämnden), Migrationsverket, Lantmäteriet och Transportstyrelsen. Om du flyttar är det ditt lagliga ansvar att ändra din folkbokföring.

 

Vad är hyresnämnd?

Hyresnämnden fungerar ungefär som en domstol och medlar i tvister inom hyres- och bostadsrätter. Hyresnämnden består av en ordförande som både är jurist och hyresråd samt två intresseledamöter. Hyresnämnden kan hjälpa både hyresvärdar och hyresgäster i olika tvister. Ett exempel är att du som hyresgäst vill hyra ut din bostad i andrahand men din hyresvärd nekar till detta. Du kan då kontakta hyresnämnden med ärendet och ändå få det beviljat. Hyresnämnden kollar då på dina kriterier om varför du ska hyra ut i andrahand.

Då kan hyresnämnden hjälpa till
Hyresnämnden medlar mellan 25 000 och 30 000 olika ärenden varje år, det kan handla om tvister kring slitage i bostäder, trasiga föremål eller fejder om hyran. Idag finns det flera olika hyresnämnder utspridda över landet. Bland annat finns det olika nämnder i Stockholm, Göteborg, Umeå och Malmö. Det kan verka läskigt att bli kallad till hyresnämnden, men det är sällan något allvarligt. Hyresnämnden liknar en domstol men är inte det.

Olika anledningar till att kontakta hyresnämnden
Ibland uppstår det tvister mellan hyresgäst och hyresvärd och det kan vara svårt att veta hur man ska agera. Om du som hyresgäst exempelvis misstänker att din hyresvärd tar ut alldeles för mycket i hyra kan det kännas svårt att reda ut det. Hur kan du vara säker på att han eller hon tar ut oskälig hyra? Detta är ett bra exempel på när du kan kontakta hyresnämnden. De kan gå igenom ärendet och kontrollera om du betalar en skälig eller oskälig hyra. Om du behöver hjälp med ett ärende kan du kontakta den hyresnämnd som finns närmst dig. Idag finns det åtta olika hyresnämnder att välja bland, på hyresnämndens gemensamma hemsida ser du vilken som är närmst dig.

 

Vad är inventarieförteckning?

Inventarieförteckning är en slags lista där man fyller i alla föremål som finns i en bostad när den hyrs ut. Man sammanställer en inventarieförteckning för att kunna ha koll på att inget försvinner från bostaden samt för att visa vad som ingår i hyran om du väljer att hyra ut möblerat. Kanske ska du hyra ut din lägenhet i andrahand endast under en period? Då kan det vara enklast att låta möbler och föremål stå kvar. Genom att skriva en noggrann inventarieförteckning kan du dels känna dig tryggare men även tydligt se vad som ingår. Du använder nämligen förteckningen som en grund för att göra ett påslag på hyran, något du kan göra om du hyr ut möblerat.

Skriv en inventarieförteckning och visa hyresgästen
När du har skrivit en inventarieförteckning över alla dina ägodelar som ingår i uthyrningen och sedan låter hyresgästen gå igenom listan samt skriva under, lägger du därmed ansvaret hos hyresgästen. Detta innebär att hyresgästen ansvarar över dina saker. Skulle något vara trasigt eller borta när uthyrningsperioden är slut är det tydligt vem som blir ersättningsskyldig. Var dock noga med att skriva en utförlig lista samt låta hyresgästen noggrant gå igenom och sedan skriva under. Utan underskrift är inventarieförteckningen ogiltig.

Komplettera din inventarieförteckning med bilder
Att fota alla dina saker är smart, då blir det desto enklare att bevisa att olika skavanker och slitage inte fanns där från början. Skulle något ha gått sönder och hyresgästen menar att han eller hon inte gjort det, kan du alltid dubbelkolla med bilderna. Fotona kan du bifoga till hyresgästen i samband med inventarielistan.

 

Vad är styrelse?

Styrelse är de utvalda personer i en bostadsrättsförening som fattar olika beslut gällande fastigheten. Det är styrelsen som ansvarar för att verksamheten ska fungera och är även de personer som anmäler olika ändringar som utförs till Bolagsverket. I en styrelse inom en bostadsrättsförening ska det finnas minst tre stycken ledamöter. Det är föreningsstämman som utser vilka personer detta blir. Det finns olika krav för att få bli ledamöter, bland annat:

•Personen måste vara minst 18 år
•Personen ska vara medlemmar i bostadsrättsföreningen
•Personen får inte vara försatt i konkurs

Att utse minst tre stycken ledamöter till styrelsen är viktigt eftersom Bolagsverket ständigt granskar olika föreningar. Skulle personerna i styrelsen inte uppfylla de olika kraven eller att föreningen till och med saknar ledamöter, kan Bolagsverket se till att föreningen får en tvångslikvidation, vilket innebär att föreningen tvingas avsluta sin verksamhet.

En styrelse behöver en ordförande
I styrelsen ska det finnas en styrelseordförande, denna person kommer att leda hela arbetet. Detta innefattar bland annat att personen övervakar att alla arbetsuppgifter sköts och att styrelsesammanträdena hålls. De utvalda styrelseledamöterna sitter inte på livstid utan kan sitta en mandatperiod, som längst är detta fyra räkenskapsår.

Vad bestämmer styrelsen?
En bostadsstyrelse ansvarar för flera saker, bland annat beslutar de om firmateckningen, de ser till att medlemmarna kommer till föreningsstämman och de ansvarar även för årsredovisningar. Därtill ansvarar styrelsen för att den löpande verksamheten följer som den ska, ser till att verksamheten följer alla stadgar och lagar samt anmäler olika förändringar till Bolagsverket.

 

Vad är oskälig hyra?

Oskälig hyra är en hyra som är påtagligt högre än det marknadsmässiga priset för likvärdiga bostäder i området. Det är inte lagligt att ta en oskälig hyra och hyresvärdar kan bli tvungna att betala tillbaka det överskott de tagit ut. För att beräkna vad den skäliga hyran är kollar man dels på bruksvärdet, alltså det värde bostaden har ur hyresgästens synvinkel, samt likvärdiga lägenheter. För att räkna ut vilken hyra som är skälig kollar man alltså på lägenheter i området som är likvärdiga den som ska hyras ut. De ska då vara ungefär samma storlek, ha lika många rum och vara lika moderna. Dessutom ska de ligga lika nära stadens centrum. Dock kan en lägenhet som är någon kvadratmeter mindre än en likvärdig ha samma bruksvärde och därmed ha samma hyra.

Konsekvenser vid oskälig hyra
Om du har en lägenhet som du vill hyra ut och du vet att efterfrågan är stor kan det vara frestande att lägga ut lägenheten för budgivning. Det vill säga, den som är villig att betala högst i hyra får flytta in. Men är detta koncept fritt från konsekvenser? Svaret är nej. Även om du enligt hyresnämnden kan göra på detta sätt kan inget hindra din hyresgäst från att i efterhand kontakta hyresnämnden för att påpeka att denna betalat för mycket i hyra. Med det sagt kan det alltså hända att hyresnämnden vid första anblick inte har något att invända, men när hyresgästen sedan vill pröva fallet ändrar sig. Du kan då bli återbetalningsskyldig.

Hur undviker jag oskälig hyra?
Som vi nämnde i början av texten är det enklaste sättet att bestämma en skälig hyra genom att jämföra både bruksvärdet samt likvärdiga lägenheter. Du kan även kolla upp vad du betalar i driftkostnader, dessa ska då delas upp med den du hyr ut till. Om du dessutom hyr ut bostaden möblerad kan du ofta göra ett påslag på cirka 10 – 15 %.

 

Vad är referens?

En referens är något du kan lämna till din hyresvärd för att öka dina chanser till att få lägenheten du vill ha. Du kan även begära referenser om du vill hyra ut i andrahand eller ha en inneboende. Det är en chans att få höra om vad tidigare hyresvärdar tyckte om personen, om han eller hon var skötsam, betalade hyran i tid och tog hand om bostaden. Precis som när du söker ett nytt jobb och den eventuellt nya arbetsgivaren vill få referenser från dina tidigare arbetsgivare, vill en hyresvärd också få referenser, det blir ett styrkande bevis på att du är en skötsam person.

Vilka ska jag lämna som referens?
Tänk relevans. Om du var en hyresvärd, vem skulle du helst vilja få referens ifrån? Förmodligen tidigare hyresvärdar, detta för att kontrollera att den nya hyresgästen alltid har betalat hyror i tid och varit skötsam. Det är inte lika relevant att få referenser från personens föräldrar eftersom det är givet att de kommer gå i god för sitt barn. Om du själv ska lämna referenser kan det vara bra att få referens från din nuvarande hyresvärd samt från din chef. Det kan vara bra för att stryka att du dels är skötsam i lägenheten och alltid betalat hyran i tid men att du även är ansvarstagande person, något hyresvärdar oftast inte vet så mycket om. Chefen kan även intyga att du har en inkomst och att du har råd att betala hyran.

Kan bli svårt utan referenser
I de fall där en person inte har några tidigare referenser eller där det till och med funnits störningar och där hyrorna inte betalats i tid, kan det bli svårt att få ny lägenhet. Om en person exempelvis haft anmärkningar i hyresförhållandet eller haft missbruk behövs 12 månaders goda referenser.

 

Vad är tillstånd?

Tillstånd är något du behöver för att få hyra ut din bostad i andrahand. Andrahandsuthyrning är något många håller på med för att spara in pengar och för att de kanske inte vistas i bostaden under en viss period. För att få hyra ut i andrahand behöver hyresgästen oftast uppfylla vissa kriterier. Du kan dock börja att fråga din hyresvärd om tillstånd från att få hyra ut i andrahand. Var beredd på att hyresvärden vill veta varför. Om du blir nekad tillstånd finns det möjlighet att häva detta genom att gå via hyresnämnden. De prövar då fallet och kollar upp om du uppfyller de kriterier de har.

Olika kriterier för att få tillstånd
Ett tillstånd för att hyra ut din lägenhet är alltid ett måste, oavsett om du bor i hyres- eller bostadsrätt. Hyresvärden vill förmodligen veta varför du vill hyra ut i andrahand, hur länge detta gäller samt vem du ska hyra ut till. För att få ett tillstånd via hyresnämnden behöver du ofta uppfylla andra krav som bland annat studera eller arbeta temporärt på annan ort (därav anledningen till varför du inte bor i lägenheten just då), att du är sjuk och av den anledningen inte kan bo där just nu eller kanske att du kommer vistas en period utomlands.

Skriv avtal om du får tillstånd
För att allt ska gå rätt till är det alltid bra och viktigt att få allt svart på vitt. Det vill säga, skriv avtal med din hyresvärd, det finns olika kontrakt för andrahandsuthyrning att hitta. Skulle det uppstå några missförstånd eller konflikter är det skönt att ha allt skrivet på papper.

 

Vad är bostadsförmedlingen?

Bostadsförmedlingen är en privat eller offentlig verksamhet som har hand om bostadshyresrätter. I städer är det vanligt att en bostadsförmedling hyr ut till vanliga privatpersoner som stått i en så kallad bostadskö. Det vanligaste är att kommunen bedriver bostadsförmedlingen. I vissa städer är det ont om bostäder och bostadsköerna är oerhört långa. Det är ofta bra att skriva in sig direkt i en bostadskö, även om du just nu inte letar efter bostad.

Så här kan du gå med i bostadsförmedlingen
För att få chans till en lägenhet behöver du gå med i systemet, detta gör du vanligtvis på bostadsförmedlingens hemsida. Sedan kan du se lediga objekt och då anmäla ditt intresse. Kom dock ihåg att du endast kan tacka nej till en bostad fyra gånger, sedan nollställs dina så kallade kö-poäng. Kö-poäng är något som används för visningar. Om du exempelvis är intresserad av en lägenhet kan du klicka in och se vem som har högst kö-poäng och som då kommer få gå på visningen. Med andra ord är det bäst att du verkligen är intresserad av en bostad innan du anmäler ett intresse.

Gå med i kön och få en lägenhet via bostadsförmedlingen
För att få en bostad behöver du idag ofta gå via en bostadsförmedling i den stad du bor i (eller vill bo i). Anledningen är att det helt enkelt är ont om bostäder. Du kan söka på bostadsförmedlingen och den stad där du vill bo, sedan bli medlem och ställa dig i kön. Du betalar då en medlemsavgift på 500 kronor och därefter 300 kronor i medlemsavgift per år.

 

Vad är bostadskö?

Bostadskö är en kö som du kan ställa dig i för att så småningom få en lägenhet. Idag är det bostadsbrist i större delen av landet och många människor behöver stå i bostadskö i många år innan en bostad dyker upp. Ju tidigare du ställer dig i kön, desto bättre. Många ställer sig i bostadskön även om de inte är i behov av bostad i nuläget. I större städer som Stockholm kan människor få vänta väldigt länge på att få en bostad. Många får sin hyresrätt genom kontakter.

Så ställer du dig i bostadskö
För att ställa dig en bostadskö kan du gå via Bostadsförmedlingens hemsida. Här fyller du saker som ditt personnummer och din mejladress. För att få vara med i kön behöver du betala in en årsavgift på 200 kronor. Dessutom behöver du ha fyllt 18 år samt ha ett svenskt personnummer. Det kan ibland kännas hopplöst att hitta bostad. I Stockholm kan människor vänta så länge som 20 år, men det varierar. De betydande faktorerna är vart i landet du vill bo och hur mycket du vill lägga i hyra. Om du exempelvis vill bo i en mindre ort och har möjlighet att lägga en högre hyra kan köerna bli betydligt kortare.

Även hoppfullt i bostadskön
Trots att det verkar omöjligt att få bostad så finns det stora möjligheter att du kan hitta ett boende snabbare. Bostadskön fungerar nämligen inte som en enda lång kö. Istället delas den upp i kortare köer för varje ledigt objekt. När människor i bostadskön blir intresserade för ett objekt anmäler de sitt intresse och får förhoppningsvis gå på visning. Du kanske inte är intresserad av det objektet utan ställer dig istället i kö för något annat boende.

 

Vad är bostadsrättslagen?

Bostadsrättslagen är en lag som sammanfattar diverse regler som rör bostadsrättsföreningar samt bostadsrätter. Första gången som bostadsrättslagen innefattades var 1930, sedan dess har den uppdaterats -71 och -91. I bostadsrättslagen står information om vad som gäller för bestämmelser om medlemskap i bostadsrättsförmedlingar, vad som gäller vid upplåtelse av en bostadsrätt och information om ekonomiska planer. Som i andra lagar gällande bostäder står även regler kring hyresvärdars och hyresgästers skyldigheter samt rättigheter. Bostadsrättslagen kan vara bra att läsa igenom innan du skriver på något avtal.

Grundinnehållet i bostadsrättslagen
Som andra svenska lagar innehåller bostadsrättslagen en hel del information. Några av grundreglerna som är bra att känna till är dock:
•En bostadsrättsförening är en förening vars ändamål är att upplåta lägenheter med bostadsrätt.
•För att kunna vara en bostadsrättsförening ska föreningen ha minst tre stycken medlemmar (ett krav för att kunna registrera en förening).
•För att kunna upplåta en lägenhet i en bostadsrättsförening behöver personen vara medlem.
•För att kunna upplåta en bostadsrättslägenhet ska en ersättning ges och lägenheten överlåts helt utan tidsbegränsning.
Därtill finns givetvis mycket mer att känna till.

Läs på bostadsrättslagen innan du skriver på
Se till att läsa på om de olika reglerna, skyldigheterna och rättigheterna som står listade i bostadsrättslagen innan du skriver på något avtal. Ett skriftligt avtal är bindande så var noggrann innan du tecknar något. Att ha kunskap om bostadsrättslagen innan du skriver på ett avtal ger dig större trygghet och möjligheter att ställa frågor innan du skriver kontrakt med en förening.

 

Vad är hyresintäkter?

Hyresintäkter är de inkomster man tjänar på en hyra. Om du hyr ut en bostad ska du beskatta dina hyresintäkter. Om du hyr ut en privatbostad, exempelvis ett småhus, en bostadsrätt eller kanske en ägarlägenhet, ska denna betalas skatt på som inkomst av kapital. Hur mycket skatt som ska betalas varierar, exempelvis kan ett schablonavdrag på 40 000 kronor göras. Om du dessutom hyr ut ett småhus kan du även dra av ett rörligt belopp utöver det fasta schablonavdraget. Detta ska motsvara 20 % av hela hyresintäkten.

Hyresintäkter upp till en viss gräns
Som hyresvärd kan du inte ta ut vilka intäkter som helst, det finns många regler kring bostadsuthyrning. Bland annat finns det något som kallas för marknadsmässig hyra, eller skälig hyra som det också kallas. Detta innebär att en hyresvärd inte får ta vilken hyra som helst, den ska överensstämma med närliggande och motsvarande bostäder i samma område. Om du misstänker att du betalar för hög hyra kan du kontakta hyresnämnden för att få hjälp. De kan då pröva ditt fall för att se om det stämmer. Om det visar sig att du betalat för hög hyra ska du få återbetalning på överskottet.

Mycket regler kring hyresintäkter
Det finns en hel del lagar och regler som rör uthyrning och bostäder och det kan vara svårt att känna till allt. Men innan du börjar hyra ut eller ska hyra något bör du läsa på om relevanta regelverk. Detta är viktigt för att du tryggt ska kunna skriva på avtal och liknande.

 

Vad är hyreslagen?

Hyreslagen är en lag som reglerar förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst. I lagen finns information om hyresgästen och hyresvärdens skyldigheter och rättigheter. Oavsett om du ska hyra ut en bostad eller hyra en bostad är det bra att ha någorlunda koll på lagen, då blir det lättare att veta vad som ska stå med i ett hyresavtal samt vad du har rätt till/är skyldig till. Kom ihåg att alltid teckna ett skriftligt avtal när du hyr ut eller ska hyra en bostad. Skulle tvister, fejder eller konflikter uppstå blir det betydligt lättare att bevisa vad ni kommit överens om när allt finns nedtecknat på papper.

Viktig information om hyreslagen
Lagar och regler kan kännas tråkiga och svåra att läsa igenom, men det är bra att göra det innan du hyr ut eller hyr en fastighet. Hyreslagen reglerar olika regler kring det som rör hyran, exempelvis regler för lokalerna och bostäderna. Här kan det stå saker som rör uppsägningstider och liknande. Det kan vara lätt att tro att hyresvärden kan bestämma uppsägningstid hur som helst, men så är det inte. Skulle hyresavtalet vara skrivet för obestämd tid är uppsägningstiden tre månader. Är det en lokal som hyrs ut är uppsägningstiden istället nio månader.

Därför är det bra att känna till hyreslagen
För den som inte flyttat omkring mycket kanske det verkar enkelt och normalt att skriva under på avtal och kontrakt utan vidare. I vissa fall är dokumenten flera sidor och det känns konstigt att läsa igenom allt. Men när din namnteckning är på pappret är det lika med att du förstått och gått med på de villkor som står. Skulle det sedan uppstå konflikt eller missförstånd kan det bli svårt att lösa det. Med andra ord är det alltid bra att läsa på ordentligt innan du tecknar avtal.

 

Vad är inneboende kontrakt?

Ett inneboende kontrakt är ett kontrakt med uppgifter om en person som hyr ett eller flera rum i din bostad. I kontraktet står information om den inneboende och dig som hyresvärd, vilka delar i bostaden som hyrs ut, vad hyran ligger på och vad den inneboende personen har tillgång till. Många väljer att hyra ut vissa delar av sin bostad till en annan person. Det handlar ofta om att spara in lite på hyran och kan även vara smart om bostaden redan är för stor för de som bor där. Kanske har barnen flyttat hemifrån och det står tomma rum, då kan det vara lämpligt att hyra ut till inneboende.

Inneboende kontrakt – tänk på detta innan du bestämmer dig
Innan du tar beslutet om att hyra ut vissa rum i bostaden till en person finns det saker som är bra att begrunda. Eftersom du hyr ut vissa delar av ditt hem till en främmande person kan det vara bra att först begära referenser från tidigare hyresvärdar. Kolla även upp att personen i fråga inte har några betalningsanmärkningar. För ökad säkerhet kan du även begära deposition. För större säkerhet är det även viktigt att allt tydligt skrivs ner i ett inneboende kontrakt. Detta är viktigt för såväl dig som hyresvärd men även för personen som ska flytta in.

Detta ska finnas med i ett inneboende kontrakt
För att undvika missförstånd, fejder och konflikter är det alltid viktigt att skriva avtal. I ett inneboende kontrakt bör flera saker finnas med, några av dessa är:
•Information om hyresvärd och inneboende (namn, personnummer, telefonnummer).
•Information om hyresobjektet (adressen för bostaden, orten och liknande).
•Hur stor boyta, vad hyran ligger och vad den inneboende får tillgång till (om personen endast hyr ett sovrum kanske han eller hon även har tillgång till ett gemensamt kök och badrum).
•Det bör stå att den inneboende har sin egen hemförsäkring som täcker personens ägodelar.

 

Vad är marknadsmässig hyra?

Marknadsmässig hyra innebär att en hyra för en lägenhet inte kan sättas hur som helst, den ska motsvara andra hyror i området på likvärdiga fastigheter. För dig som hyresvärd är det bra att känna till den marknadsmässiga hyran, då kan du genast se om hyresvärden försöker ta ut mer pengar i hyra än vad han eller hon bör. För att kunna ta reda på vad den marknadsmässiga hyran är måste man kolla upp att hyran inte går över marknadshyran, alltså vad värdet antas vara på bostaden efter att hyrestiden är över.

Jag har betalat mer än marknadsmässig hyra
Ibland tar hyresvärdar ut mycket högre hyra än vad som är marknadsmässigt, något de inte får göra. Om du misstänker att så är fallet kan du faktiskt ha rätt till ersättning. Du kan då vända dig till hyresnämnden för att begära återbetalning på det du betalat i överskott. För att begära ersättning gör du så här:

1. Kontakta hyresgästförmedlingen om du är medlem, annars hyresnämnden.
2. Du måste ansöka om återbetalning relativt snabbt efter att du flyttat ut (inom tre månader).
3. Ha all dokumentation redo (skriftligt hyresavtal, eventuell inventarielista och foton på bostaden).
4. Begär papper på att lägenheten är slutbesiktad samt när uthyrning upphört.
Skulle du ha rätt till ersättning men inte får det kan du kontakta Kronofogden.

Saker som tas med i uträkning av marknadsmässig hyra
När man räknar ut den marknadsmässiga hyran kollar man på likvärdiga bostäder i samma område. Även saker som driftkostnader och kapitalkostnader tas med i beräkningen. Driftkostnader kan vara saker som avgift till en bostadsförening, vatten, bredband och el.

 

Vad är samboavtal?

Samboavtal är ett avtal som skrivs för att avtala bort sambolagens regler som gäller vid en bodelning. Om ni inte har ett samboavtal så är det alltså sambolagens bodelningsregler som gäller. Detta innebär att ni delar lika på allt vid en bodelning, oavsett vem av er som köpt bostaden eller liknande. Om ni däremot tecknar ett samboavtal kan ni istället bestämma att var och en får sina grejer vid en bodelning. Även om det i nuläget inte känns som att något kan gå mot ert förhållande kan man aldrig veta. Vid en oväntad separation kan konflikter ofta uppstå och separationen kan bli jobbig, särskilt utan ett samboavtal.

Fördelen med samboavtal
Fördelen med ett samboavtal är tryggheten. Om du och din partner inte har ett samboavtal kommer allt delas lika vid en separation, trots att en av parterna har köpt bostaden och andra ägodelar. Detta är alltså gynnsamt för den svagare parten. Med ett samboavtal blir det mer rättvist ekonomist. Att skriva ett testamente i samband med samboavtalet är också smart. Skulle något olyckligt inträffa som exempelvis ett dödsfall kommer den andra sambon inte ärva något, då är det istället barn eller föräldrar till den framlidne som ärver. Skriver ni däremot ett testamente blir det en förmån till varandra.

Skriv ett samboavtal och känn dig tryggare
Självklart vill du inte gå runt och tänka på att separera och förhoppningsvis kommer du och din partner inte heller att göra det. Men skulle det inträffa blir saker och ting betydligt enklare med ett samboavtal, åtminstone rent juridiskt. Med ett skriftligt avtal får ni svart på vitt om vad som gäller.

 

Vad är uthyrning?

Uthyrning innebär att man hyr ut en bostad eller en lokal, det kan vara både till privatpersoner och företag. För att få hyra ut en fastighet finns vissa regler och lagar. Dessa varierar beroende på om du endast ska hyra ut ett eller några rum i bostaden eller om du hyr ut hela bostaden. Om du tänker hyra ut ett eller några rum i din bostad kallas detta för andrahandsuthyrning och du behöver inget tillstånd för det. Det enda kravet är att du själv ska bo i bostaden. Om du vill syssla med uthyrning av en hyresrätt behöver du få ett tillstånd från din hyresvärd. Gäller det uthyrning av bostadsrätt ska bostadsrättsförmedlingen gå med på det.

Uthyrning av hyresrätt
Om du vill hyra ut din hyresrätt bör du först fråga om tillstånd från din hyresvärd. Gör en skriftlig ansökan när du ska skicka din förfrågan. Skulle hyresvärden neka tillståndet finns fortfarande en chans till uthyrning, då genom hyresnämnden. Du överklagar i så fall din nekade förfrågan via hyresnämnden. För att få tillståndet beviljat behöver du oftast fylla vissa kriterier, bland annat:

•Studera på annan ort (och därmed inte bo i hyresrätten under en period).
•Arbeta tillfälligt på annan ort.
•Flytta utomlands för en period.
•Testa att bo tillsammans med någon annan på prov.
•Du befinner dig på sjukhus.

Uthyrning av bostadsrätt
Reglerna för uthyrning varierar en hel del beroende på vilken typ av fastighet det handlar om. Om du vill hyra ut en bostadsrätt behöver du exempelvis få ett godkännande från bostadsrättsförmedlingen. Det finns även andra saker att ta hänsyn till, bland annat vilken hyra du får ta och på vilket sätt du ska sammanställa ditt andrahandskontrakt.

 

Vad är avkastningsränta?

Avkastningsränta är ett procentuellt värde som används av hyresvärden för att räkna ut hyran. Avkastningsräntan kan även användas av en person med ett förstahandskontrakt som vill hyra ut i andra hand. Avkastningsräntan anger i procent uthyrningens lönsamhet. För att en hyra ska anses vara skälig får avkastningsräntan inte vara alltför hög utan endast ett par procent över Riksbankens referensränta. Referensräntan kan du hitta på Riksbankens egna hemsida.

Exempel på användning av avkastningsränta
Låt oss säga att du äger en bostad och vill hyra ut den i andrahand. I enlighet med privatuthyrningslagen får du hyra ut bostaden med en kostnadsbaserad hyra. Detta gäller även för den som bara vill hyra ut ett rum i en lägenhet. Lagen anger att hyran inte får vara mycket högre än driftskostnaden och summan av din kapitalkostnad. Med driftkostnad menas olika avgifter som är kopplade till bostaden, exempelvis avgift till bostadsrättföreningen, elektricitet, bredband och så vidare. Är bostaden även möblerad så kan slitage av möblerna ingå i driftkostnaden. Med kapitalkostnad menas bostadens värde plus avkastningsräntan. Om bostaden är värd fem miljoner och du sätter avkastningsräntan till 3 % (I skrivande stund ligger Riksbankens referensränta på -0,5 %) blir kapitalkostnaden 150 000. Hyran räknas därefter ut i enlighet med följande formel: Kapitalkostnad/12 + driftskostnad. Om driftskostnaderna ligger på 2000 kronor i månaden så kommer hyran att bli 14 500 kronor. Det spelar ingen roll hur hög belåningsgrad hyresvärden har på bostaden.

Bra att känna till
Privatuthyrningslagen skiljer sig från hyreslagen. Enligt hyreslagen ska hyran räknas ut enligt bruksvärdesmodellen. Hyreslagen ger även möjlighet för hyresgästen att få en retroaktiv återbetalning av hyran om den är satt för högt. Detta gäller inte för privatuthyrning. Vid överpriser kan hyran endast sänkas, ej återbetalas. En hyresvärd kan inte heller vända sig till hyresnämnden för att få en avtalad hyra höjd.

 

Vad är bostadsförmån?

Bostadsförmån är när en anställd får bo i en bostad som ägs av arbetsgivaren samtidigt som den anställda har full dispositionsrätt. Företaget som äger bostaden kan antingen låta den anställde bo där helt gratis eller låta den anställda betala en marknadsmässig hyra. Med marknadsmässig hyra menas att hyran bör vara ungefär lika stor som den skulle ha varit om den anställde hyrt bostaden utan sin arbetsgivare. Som privatperson måste du skatta på din bostadsförmån. Skatten baseras på bostadsförmånsvärdet.

Vad är det som gäller?
Så länge arbetsgivaren äger bostaden som du använder så räknas det som en bostadsförmån om du använder bostaden. Det spelar ingen roll om du betalar för användandet eller om du får använda bostaden fritt, det räknas ändå som en bostadsförmån. Dock så påverkar en eventuell hyra hur högt bostadsförmånsvärdet blir, vilket i sin tur påverkar hur mycket du kommer att behöva skatta för denna förmån.Bostaden i fråga kan vara en lägenhet, en villa eller en semesterbostad. Notera att bostadsförmånsvärdet inkluderar alla kostnader som företaget betalar som är kopplade till bostaden. Om företaget även betalar elektriciteten, städtjänster och tillhandahåller en möblerad bostad så ska dessa förmåner räknas in i bostadsförmånsvärdet.

Bostadsförmån är en skattepliktig förmån för anställda
Om du använder en bostad som ägs av din arbetsgivare eller av ditt eget företag så innebär detta att förmånen är skattepliktig för dig. Du måste med andra ord deklarera denna. För att kunna göra det måste du beräkna bostadsförmånens värde. Skatteverket tar hänsyn till flera faktorer vid beräkningen av bostadsförmånsvärdet. På hemsidan kan du hitta tabeller som anger hyrespriset per kvadratmeter för olika städer. Priset är bland annat baserat på husets ålder och vilken stad det handlar om. Bostäder som är större än 70 kvm får ett justerat värde. Om du har betalat hyra för bostaden kan denna dras av från bostadsförmånsvärdet.

 

Vad är tredjepart?

Tredjepart kallas det när ytterligare en person eller ett företag blir iblandat i något som vanligtvis bara beror två parter. I en bostadssituation kan det till exempel handla om att andrahandsuthyraren också hyr ut lägenheten. Den person som hyr från andrahandsuthyraren kallas för tredje part. Det är förbjudet för andrahandsuthyraren att hyra ut i tredjepart. Tredjepart kan även syfta till när andrahandsuthyraren har gjort något som påverkar en granne. Då är det grannen som räknas som tredjepart.

När används benämningen tredjepart?
Benämningen kan även användas till ett företag som utför en tjänst till någon av de två huvudparterna. Vill du till exempel säkerställa att ett hyreskontrakt är juridiskt giltigt kan du låta en oberoende tredjepart med relevant kunskap och kompetens inspektera kontraktet. Tredjepart kan med andra ord vara i princip vem som helst.

Vid händelse av tredjehandsuthyrning
Att hyra ut en andrahandsbostad ytterligare en gång, det vill säga tredjehandsuthyrning, är oftast förbjudet. De allra flesta bostadsrättsföreningar anger detta klart och tydligt i hyresreglerna. Det finns dock vissa företag som gör undantag. Det kan till exempel handla om ett företag som hyr lägenheter i en stor fastighet för vidare uthyrning till andra företag. Dessa andra företag vill då hyra ut lägenheten till anställda, oftast bara för kortare perioder. Rent tekniskt räknas detta som tredjehandsuthyrning. I det här fallet kan bostadsrättsföreningen som äger fastigheten och företaget som har förstahandskontraktet vara överens om att tredjehandsuthyrningen är okej, under förutsättningen att vissa regler och krav efterföljs. Dessa regler kan handla om att bostadsrättsföreningen vill ha koll på vilka som i slutändan använder lägenheterna. Det finns med andra ord undantag där tredjepartsuthyrning är accepterad. Allt beror på vad bostadsrättsföreningen har bestämt. Det är dock nästan alltid förbjudet för en andrahandsuthyrare att hyra ut till tredjepart.

 

Vad är besittningsrätt?

Besittningsrätt är en äldre benämning för det som idag kallas besittningsskydd. Bägge syftar till samma sak, det vill säga rätten att bo kvar i en bostad trots att du har blivit anmodad att flytta. Tack vare din besittningsrätt kan en hyresvärd inte säga upp ditt hyresavtal precis hur som helst. Ditt besittningsskydd innebär även att ett hyreskontrakt kan förlängas automatiskt efter att kontraktet har löpt ut, under förutsättningen att du är en förstahandshyresgäst och att du vill fortsätta bo kvar i din bostad. Notera att du även kan avtala bort din besittningsrätt, något som ofta är aktuellt vid andrahandsuthyrning.

Besittningsrätt vid andrahandsuthyrning
Vill du hyra ut din bostad i andrahand kan besittningsrätten innebära att du inte kan kräva att andrahandsuthyraren lämnar bostaden efter kontraktet, åtminstone om andrahandsuthyraren har bott i bostaden i mer än två år. Vid ett sådant fall kan det vara aktuellt att skriva ett kontrakt där andrahandshyresgästen frånsäger sig besittningsrätten. På så sätt har hyresgästen ingen rätt att förlänga hyresavtalet automatiskt när kontraktet har tagit slut. Besittningsrätten för andrahandshyresgäster gäller inte ifall personen som har förstahandskontraktet vill flytta tillbaka till sin bostad, oavsett hur länge andrahandshyresgästen har bott där.

När gäller inte besittningsrätten?
Det finns många situationer där din besittningsrätt inte längre är tillämpbar. Det gäller till exempel när en lägenhet är förverkad. Då har hyresvärden rätt att både säga upp ditt avtal och kräva att du lämnar bostaden direkt. En lägenhet anses vara förverkad om du på något sätt har gjort saker som strider mot det hyresavtal du tecknade. Att inte betala hyran, störa sina grannar eller orsaka stor skada på bostaden kan innebära att du har förverkat din bostad. Dock så ska hyresgästen ges möjlighet att åtgärda eventuella problem innan de blir vräkta. De ska ges möjlighet att betala hyran retroaktivt. Personer som är inneboende har inget besittningsskydd alls.

 

Vad är familjebostad?

En familjebostad är en bostad som utformats med en familjs behov i åtanke. Denna typ av bostad är oftast barnvänlig och går att hitta i områden där man har tagit hänsyn till barnen vid planeringen av gården och fastigheten. Familjebostäder brukar vanligtvis vara av större storlek men det finns även välplanerade familjebostäder som är av mindre storlek. När en familjebostad ska hyras ut är det vanligt att teckna ett hyreskontrakt för bägge personer som söker. Det innebär att det är bägges ansvar att hyran betalas in, samt att bostaden hålls i ett bra skick.

Familjebostäder i Stockholm
Det finns även flera företag som går under namnet Familjebostäder, både i Stockholm och i andra städer. Familjebostäder i Stockholm är dock ett av de äldsta och mest välkända av de företag som delar detta namn. Det är ett företag som grundades i 1930-talet för att utveckla bostäder för familjer med många barn begränsad ekonomi. Sedan dess har företaget köpt, byggt och tillhandahållit bostäder för familjer på flera områden runt om i Stockholm. Under 60-talet då miljonprogrammet introducerades stod Familjebostäder i Stockholm för tusentals bostäder som gick till familjer. Idag äger de mer än 360 fastigheter och 19 100 bostäder.

Familjebostäder i Göteborg
Även i Göteborg går det att hitta ett företag med namnet Familjebostäder. Här handlar det om en stiftelse som fick i uppdrag att köpa upp äldre fastigheter så att de inte revs under den så kallade rivningsvågen i staden. Istället för att bygga nytt ville Familjebostäder i Göteborg renovera fastigheterna och behålla det kulturella arvet. Även detta företag var väldigt aktiva under 60-talet, när miljonprogrammet introducerades. Familjebostäder i Göteborg förvaltar mer än 400 fastigheter, större delen av dessa i Majorna-Linné. Totalt hade de över 18 500 bostäder i slutet av 2016.

 

Vad är tillsvidarekontrakt?

Ett tillsvidarekontrakt kallas även för ett förstahandskontrakt och innebär att avtalet löper på helt utan någon tidsbegränsning. Uppsägningstiden för ett tillsvidarekontrakt är normalt sett tre månader. Uppsägningstiden är tre månader även om du inte ännu flyttat in i lägenheten. Eftersom uppsägningstiden för ett tillsvidarekontrakt räknas i hela kalendermånader så räknar man inte med den månad då du säger upp lägenheten. Om du till exempel säger upp lägenheten i början av juni räknar man juli, augusti och september.

Tillsvidarekontrakt kan ändras – men alltid till hyresgästens fördel
I vissa fall kan det hända att hyresvärden och hyresgästen kommer fram till något annat än vad som vanligtvis står i ett avtal. Kanske har de kommit överens om att tillsvidarekontraktet ska ha längre uppsägningstid eller kortare. Trots det så ska avtalet alltid gälla i förmån för hyresgästen. Om hyresvärden till exempel vill ha två månaders uppsägningstid istället för tre (som står i avtalet), har hyresgästen rätt.

Skriv alltid ett tillsvidarekontrakt även om muntliga avtal gäller
Även om ett muntligt avtal är bindande enligt lag är det väldigt svårt att bevisa vem som sa vad. Om du säger upp din lägenhet muntligt till hyresvärden så är det bindande, men det kan ändå hända att hyresvärden senare säger att du inte alls har sagt upp lägenheten och måste fortsätta betala din uppsägningstid. Då blir det svårt för dig att bevisa något annat. Se till att du lämnar en skriftlig uppsägelse, då motverkar du risken för missförstånd och konflikter.

 

Vad är hyreskrav?

Hyreskrav är krav som hyresvärden ställer på den som ansöker om att få hyra en lägenhet. Anledningen till att det finns olika hyreskrav är för att ge hyresvärden en viss säkerhet, till exempel en säkerhet om att den som hyr har en stadig inkomst, är skötsam och liknande. Några av de generella hyreskraven som finns är att personen som hyr ska vara minst 18 år, vara svensk, EU- eller nordisk medborgare. Det är även okej att ha ett permanent uppehållstillstånd. Därtill ska den sökande ha en inkomst som gör att personen klarar av att alltid betala hyran. För en hyresvärd är det även viktigt att hyra ut sin lägenhet till en skötsam person. Tidigare klagomål eller anmärkningar kan alltså göra det besvärligt att hyra eftersom hyresvärden ofta vill ha referenser från tidigare hyresvärdar.

Ekonomisk kontroll – ett av alla hyreskrav
För att hyresvärden ska kunna vara säker på att hyresgästen verkligen tjänar den lön personen säger är det vanligt att man ska visa upp en eller flera lönespecifikationer. Det utförs även ofta en kreditupplysning för att se att personen i fråga inte har några betalningsanmärkningar. Hur hyreskraven ser ut varierar en del från bostadsförmedlingar emellan. I vissa fall kan hyresvärdar acceptera att någon annan går i god för en persons ekonomi eller liknande. Man kan alltså komma överens hyresvärd och hyresgäst sinsemellan.

Ett hyreskrav kan vara referenser
En vanlig förfrågan från hyresvärden är referenser från tidigare arbetsgivare eller hyresvärdar. Det är en slags bevisning om att du är så skötsam som du säger att du är. Om du vet med dig att du har flera klagomål eller liknande från tidigare hyresvärdar kan det vara bättre att hoppa över dessa referenser och försöka hitta något bättre.

 

Vad är uppsägning av hyresavtal?

Uppsägning av hyresavtal innebär att du säger upp din lägenhet och inte längre vill bo kvar. Uppsägningstiden varierar beroende på vilken typ av hyresavtal du har. Om du har ett förstahandskontrakt är uppsägningstiden i regel tre månader. Bor du på ett tidsbestämt hyresavtal varierar också uppsägningstiden beroende på hur lång tid kontraktet löper över. Om du exempelvis har ett hyresavtal på mindre än tre månader är uppsägningstiden en månad. Det ska stå på ditt hyresavtal vad för sorts kontrakt det är och därmed uppsägningstiden.

Hur sker en uppsägning av hyresavtal?
Om du ska säga upp din lägenhet finns det vissa saker att tänka på för att allt ska ske så smidigt som möjligt. Först och främst är det viktigt att alltid säga upp din bostad skriftligt. Annars finns risken för missförstånd. Kanske kommer hyresvärden efter två månader och säger att du inte alls har sagt upp lägenheten och tvingar dig därmed att fortsätta betala uppsägningsavgiften. När du skickar in din uppsägning av hyresavtal bör du göra det i ett rekommenderat brev, då innebär det att du sagt upp ditt hyresavtal samma datum som brevet stämplats.

Smart inför uppsägning av hyresavtal
När det är dags att flytta ut ur en lägenhet är det viktigt att du återställer lägenheten i sitt ursprungliga skick. Vissa hyresvärdar är oerhört petiga och kan ibland vara orättvisa. Kanske säger de att du har gjort vissa hål eller förstört något i lägenheten trots att skadorna var där innan. För att undvika detta är det alltid bäst att dokumentera lägenhetens skick när du flyttat in. Ta gärna bilder och skriv ner allt.

 

Vad är olovlig andrahandsuthyrning bostadsrätt?

Olovlig andrahandsuthyrning bostadsrätt innebär att man hyr ut sin bostadsrätt i andrahand utan att ha fått tillstånd från bostadsrättsföreningen. Om man hyr ut sin bostadsrätt i andrahand utan tillstånd kan man riskera att bli av med den. För att ansöka om att hyra ut i andrahand kan man lämna in en ansökan skriftligt till styrelsen. I den skriftliga ansökan ska det skrivas ned för vilken period andrahandsuthyrningen gäller, vad skälet till uthyrningen är och vilken person som ska hyra den. Innan 2014 var det relativt stränga regler för att få hyra ut sin bostadsrätt i andrahand, så kallade beaktansvärda skäl. Dessa kunde vara saker som studier på annan ort eller arbete. Idag är reglerna mer generösa och det har blivit betydligt lättare att hyra ut i andrahand.

Konsekvenser vid olovlig andrahandsuthyrning bostadsrätt
Det kan vara lätt att tänka att man alltid kan testa att hyra ut i andrahand, vem skulle märka något. Dock bör man vara oerhört försiktig med andrahandsuthyrning utan tillstånd. I värsta fall kan det hända att styrelsen kommer på dig och du har därmed förverkat din bostadsrätt. Detta innebär att du dels måste flytta ut från den och att Kronofogden sedan kommer att sälja bostadsrätten genom så kallad tvångsförsäljning. Du får alltså inte bestämma försäljningspris. Du får endast ta del av det eventuella överskottet från försäljningen.

Spara in pengar på hyran utan olovlig andrahandsuthyrning bostadsrätt
Om du vill hyra ut din bostadsrätt på grund av att du vill dra in pengar men inte fått ett godkännande från styrelsen finns det andra sätt att gå till väga. Du har alltid möjlighet att hyra ut ett eller några rum ur bostaden till en inneboende. Detta behöver du inte något tillstånd för.

 

Vad är ockerhyra?

Ockerhyra är en hyra som är oskäligt hög jämfört med likvärdiga bostäder i området. I populära områden och städer, exempelvis Stockholm eller Göteborg, är det mycket hög efterfrågan på bostäder, något som kan verka lockande för hyresvärdar eftersom de tänker att de kan sätta vilken hyra de vill – det finns ju folk som är villiga att betala. Dock bör man vara försiktig med att sätta en alltför hög hyra eftersom man kan bli återbetalningsskyldig. Skulle hyresgästen märka eller misstänka att hyran är satt för högt, exempelvis genom att diskutera hyran med en granne, kan de driva ärendet via Hyresnämnden. Hyresnämnden kan då granska fallet och komma fram till att det satts en ockerhyra, det vill säga en oskälig hyra.

Ockerhyra är vanligt i andra hand
Ockerhyra är mer vanligt när man hyr i andra hand, ofta vet personen som bor i hyresrätten inte att det inte är tillåtet att ta vilket pris som helst. På senare år har dock alltfler människor blivit medvetna om ockerhyra och börjat kräva tillbaka sina pengar. En del tar ut hutlösa summor i ockerhyra och den återbetalning som hyresvärdarna kan bli skyldiga kan bli mycket hög. Dock är det en hel del som hyr ut svart, utan kontrakt. Då är det svårare att gå till Hyresnämnden.

Kolla upp din hyra så du inte betalar ockerhyra
Det kan verka svårt att veta exakt hur mycket som ska vara rimligt att betala i hyra. I Stockholm kan ju priserna vara mycket höga. Men om du misstänker att din hyra är för hög kan du börja kolla runt i området på likvärdiga lägenheter och deras hyra. Kolla att lägenheterna är ungefär lika stora, lika moderna och ligger ungefär lika nära centrum.

 

Hyresguiden