Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Värdefulla tips för dig som vill bli inneboende

I och med att efterfrågan på bostäder är hög trissas bostadspriser lätt upp –  höga hyror och begränsat utbud är för många ett hinder. Det har därför blivit allt vanligare, och är en smart lösning för många i sitt bostadssökande, att hyra in sig som inneboende i en lägenhet eller ett hus.  Här listar vi några viktiga punkter att tänka på innan du skriver på ett avtal.

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

1. Vilken typ av bostad söker du efter?

Det finns olika alternativ och det är viktigt att du noga tänker igenom hur du kan tänka dig att bo. Antingen hyr du en säng i vardagsrummet, ett eget sovrum, eller en egen del av antingen en lägenhet eller ett hus. Var även tydlig med om du vill hyra ett möblerat rum eller inte.

Bestämmer du dig för att hyra ett rum eller bara en säng, är det naturligtvis viktigt att du klickar och kommer överens med personen du ska dela boende med. Träffa gärna hyresvärden först och diskutera vad som är viktigt för er båda. Ni kan till exempel upprätta en lista som båda parter skriver på där ni tydligt listar regler angående exempelvis städning, gäster, ordningsregler, etc.

Ska du hyra en större del av en lägenhet eller ett hus får ni avgöra om ni ska skriva ett andrahandskontrakt eller inte. Den generella riktlinjen är att om objektet har ett eget kök eller egen ingång så är det ett andrahandskontrakt som det rör sig om, jämfört med att du hyr som inneboende. Detta är viktigt att hålla koll på eftersom du som hyresgäst får mer “rättigheter” med ett andrahandskontrakt.

2. Hör av dig till vänner och bekanta

När du väl bestämt dig för vad det är du söker kan du börja med att prata med vänner och familj. Det kan hända att någon du känner vet om eller känner någon som vill hyra ut ett rum. Detta är ett smidigt sätt att snabbt hitta ett boende samtidigt som du minimerar risken att flytta in hos en person som har en helt annan livsstil än vad du har.

3. Se till att hyran är skälig

När du hyr in dig som inneboende är det inte längre samma regleringar för hyran som annars gäller när du hyr i andra hand. Hyr du in dig som inneboende är det istället “lagen om uthyrning av egen bostad” som gäller, vilket betyder att det är du och hyresvärden som tillsammans är fria att bestämma en skälig hyra. Se till att göra noggrann research innan för att ta reda på vad kvadratmeterpriset ligger på för en andrahandsuthyrning. På så sätt slipper du betala en orimligt stor månadshyra. En tumregel är att hyran inte får överstiga den genomsnittliga hyran per kvadratmeter för den yta som hyresgästen får använda, dvs. rummet samt andra utrymmen såsom kök och toalett.

Vill du hyra en bostad snabbt och säkert? Skapa en profil här och sök bland över 400 objekt till uthyrning.

Viktiga punkter att tänka på innan du flyttar in

  • Skriv på ett avtal innan du flyttar in. Detta är extremt viktigt att du som hyresgäst begär av din hyresvärd. Se till att det tydligt framgår vad som hyrs ut och dess storlek, vad hyran ligger på, vad som ingår i hyran och vad den avtalade hyresperioden är.
  • Teckna en egen hemförsäkring även om du själv inte har många värdefulla ägodelar. Detta är fördelaktigt om du till exempel råkar ha sönder något som tillhör din hyresvärd eller om du vållar skada på fastigheten oavsiktligt.

Hyresguiden