Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter Statistik

Detta hände på hyres- och bostadsmarknaden 2018

Vill du få snabbkoll på vad som hänt på hyres- och bostadsmarknaden 2018? Vi har sammanställt utvecklingen och de viktigaste händelserna i 5 punkter!

  1. Sveriges lägsta hyror hittas i Fagersta och Bjurholm där medelhyran för en 70 kvadratmeter stor lägenhet 2018 ligger på 4340 kr/månad. Detta kan jämföras med Sveriges högsta hyror som finns i Täby. Här är hyran för en motsvarande lägenhet i medeltal 8610 kr/månad. Variationerna inom kommunerna är även stora  – i Stockholms innerstad får man i medeltal betala ca 13000 kronor för en 70 kvadratmeter stor lägenhet. Sett på hela landet ökade hyrorna med 1,1 % under 2018.

  2. Nästan en miljon står nu i bostadskö i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den genomsnittliga kötiden på Norrmalm och Södermalm i Stockholm är 22 respektive 17 år.

  3. Bostadsbyggandet minskade med 20 % under 2018, enligt en rapport från Boverket. Enligt deras prognos kommer nybyggen att minska med 6 procent under 2019. Skillnaderna är stora mellan olika regioner och beroende på bostadsform. Läs mer om byggtakten under 2018 här.

  4. Från turbulens till en viss stabilisering av bostadspriserna. Trots att bostadsmarknaden har upplevt en viss stabilisering är marknaden fortsättningsvis relativt sval. Under 2018 har priserna i medeltal gått ner med 2 % medan bostadspriserna var som högst i februari 2017. Faktorer som påverkar utvecklingen under 2019 är bl.a. Riksbankens justeringar av räntan och antalet nyproduktioner.

  5. Amorteringskravet skärptes i mars 2018. För nya låntagare innebär detta en extra amortering på 1 procent av bolånet per år, om det nya lånet överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst.     Funderar du på att hyra ut din bostad? Vårt Trygghetspaket gör processen trygg och smidig både för uthyrare och hyresgäster.

Skapa en kostnadsfri annons

Söker du efter bostad? Just nu har vi hundratals lediga objekt över hela Sverige.

Hyresguiden