Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter Statistik Hyresgäster

Det hände på andrahandsmarknaden 2021 – en sammanfattning

Vi har inlett ett nytt år och där vill vi passa på att sammanfatta händelser och trender från andrahandsmarknaden och blickar framåt mot vad som kan tänkas hända under 2022.

Fortfarande stor bostadsbrist i Sverige

Enligt Boverkets årliga enkät rådde det år 2021 bostadsbrist i 207 av Sveriges 290 kommuner. Detta är förvisso en förbättring från 2017 då det rådde bostadsbrist i 255 kommuner, men andelen människor i Sverige som bor i en kommun med bostadsbrist är hela 90 procent. Detta beror på att kommuner som inte har bostadsbrist oftast har en klart mindre befolkningsmängd.

Genom att minska tröskeln för att hyra ut kan flera bostadstillfällen möjliggöras och bostadsbristen motverkas. På en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning som Samtrygg ingår hyresgaranti, trygghetsförsäkring och personlig service – komponenter som gör att fler personer väljer att hyra ut.

Till viss del förändrad efterfrågan på grund av Covid-19

Pandemin fortsätter och detta har lett till vissa förändringar i preferenser och efterfrågan även på andrahandsmarknaden. Med utökat distansarbete ökar värdet i att bo lite rymligare och det är inte alltid lika avgörande att bo nära jobbet. 

Med detta sagt kan vi fortfarande se att bostäder i stadskärnorna har en stor efterfrågan och är attraktiva bland bostadssökande. Allt eftersom pandemin ebbar ut kommer till exempel intresset för lägenheter i innerstäderna med stor sannolikhet att öka ytterligare. 

Privat uthyrning fortsättningsvis förknippat med risker

Under året har vi fortsättningsvis sett nyheter och fått rapporter om oseriösa aktörer som drar nytta av den stora efterfrågan på bostäder att hyra. Inte sällan innebär detta att personer betalat förskottshyror för bostäder som inte funnits tillgängliga. Att alltid vara försiktig och att aldrig betala förskottshyror för bostäder du aldrig sett gäller fortfarande in i 2022.

Genom att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning blir uthyrningen tryggare både för uthyrare och hyresgäst, något vi sett tydligt bland de som valt att anlita Samtrygg under året som gått.


Sedan starten 2013 har vi på Samtrygg hjälpt tusentals uthyrare och hyresgäster till en trygg bostadsuthyrning. Vi finns med genom hela processen. Skapa en kostnadsfri annons som uthyrare eller profil som bostadssökande. Har du redan ett konto kan du logga in här!

Hyresguiden