Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Statistik Hyresgäster

Boverket: Underskott på bostäder i 74 % av Sveriges kommuner

Enligt 2020 års bostadsmarknadsenkät från Boverket säger 74 % av landets kommuner att det råder ett underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden – en viss förbättring från tidigare år. 

Jämfört med föregående år anger något färre kommuner – 212 av de 286 kommuner som besvarat enkäten – att de har ett underskott på bostäder  Detta innebär att 28 färre kommuner upplever ett underskott.

Skillnader mellan olika grupper och bostadstyper
En av grupperna som har allra svårast att hitta bostad är ungdomar, trots ett ökat bostadsbyggande. Även nyetablerade och äldre hör till de utsatta grupperna. Det råder störst brist på hyresrätter och höga produktionskostnader anges som en central orsak till bristen.

Samtrygg genomförde 2015 tillsammans med Boverket en undersökning som visar att det bara i storstäderna finns ca 200 000 outnyttjade botillfällen. Bland orsakerna till att man låter bli att hyra ut en outnyttjad boyta hittades bl.a. en känsla av otrygghet och en oro för att en främmande person befinner sig i bostaden. Även brist på kunskap kan ses som en bidragande orsak – uthyrning betraktades som krångligt och komplicerat. För att råda bot på detta har Samtrygg tagit fram Trygghetspaketet som gör uthyrningen riskfri och smidig. 


Har du ounyttjad boyta som du funderar på att hyra ut? Oavsett om det är ett rum eller en hel bostad kan du hyra ut den tryggt och enkelt genom Samtrygg. Räkna ut en ungefärlig hyra med vår Hyreskalkylator och skapa en kostnadsfri annons.

 

Hyresguiden