Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

6 viktiga detaljer vid inflytt – så undviker du problem när du flyttar in!

Det finns många aspekter som är viktiga att tänka på när du ska flytta in i din nya bostad. Även om det är mycket att tänka på mitt uppe i flytten, lönar det sig att göra rätt från början –  så slipper du problem som kan dyka upp senare.

Underlätta för dig själv genom att vara noggrann, glöm inte att gå igenom bland annat; besiktningsprotokoll, nyckelkvittens och hemförsäkring innan du flyttar in i ditt nya hem.

Att tänka på innan du flyttar in

   1. Skriv ett ordentligt kontrakt

Att upprätta ett ordentligt skriftligt kontrakt är mycket viktigt! Utan ett kontrakt existerar det exempelvis ingen uppsägningstid vilket innebär att du kan vara tvungen att flytta ut ur bostaden inom några dagar om du har otur.

Även ett muntligt kontrakt kan vara bra, men det kan vara svårt att bevisa vad som sagts i efterhand. Det tryggaste och enklaste är därför att se till att skaffa ett ordentligt skriftligt kontrakt som både du och uthyraren skriver under innan du flyttar in.

    2. Se till att uthyraren har ett giltigt tillstånd

Om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt måste uthyraren ha ett godkänt tillstånd för att få hyra ut sin bostad. Om uthyraren inte har tillstånd får du inte hyra bostaden och kan bli tvungen att flytta därifrån när det upptäcks. Det är därför viktigt att se till att uthyraren faktiskt har ett giltigt tillstånd att hyra ut bostaden i andra hand. Be om att få en kopia på det godkända tillståndet av uthyraren.

nyckel
 
3. Teckna nyckelkvittens

Upprätta nyckelkvittens när du och uthyraren lämnar över och tar emot nycklar vid in- och utflyttning. Om en nyckel skulle försvinna eller om det skulle uppstå några oklarheter om vilka nycklar som lämnats ut kan du gå tillbaka till nyckelkvittensen för att se vem som ansvarar för vilka nycklar.

4. Fyll i besiktningsprotokoll och inventarielista

När du flyttar in är det viktigt att både du och uthyraren tillsammans går igenom bostaden och fyller i inventarielista och besiktningsprotokoll. När ni går igenom bostaden tillsammans vet både du och uthyraren i vilket skick bostaden är i innan du flyttat in och vilka skador som fanns på bostaden redan innan du flyttade in. På det här sättet underlättar du för dig själv vid utflytt om du skulle bli anklagad för redan existerande skador eller slitage när du lämnar tillbaka bostaden till uthyraren.

Tänk på att alltid ta foton av bostaden och eventuella skador vid besiktningen. Foton och beskrivning hjälper till att stärka bevisningen om det senare skulle behövas.

5. Skaffa hemförsäkring

Det är lätt att missa, men du som hyresgäst behöver skaffa en egen hemförsäkring för den bostad du hyr. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom uthyrarens hemförsäkring inte täcker dina egna möbler eller vissa skador som uppstår när du är hemma i bostaden.


I samarbete med Hedvig erbjuder vi en månads hemförsäkring gratis från det datum du flyttar in när du hittar en bostad hos Samtrygg. 

Att ha en hemförsäkring är en de viktigaste investeringarna du kan göra. Den fungerar som ett skyddsnät om något skulle hända i ditt hem. För dig som hyresgäst är det bra att tänka på att välja en hemförsäkring som är anpassad för just hyresrätt. Den ser till att du, din familj och dina saker är skyddade. I hemförsäkringen ingår skydd för ditt hem, dina saker, juridiskt skydd samt reseskydd.

Genom att hyra din bostad genom Samtrygg tar du dessutom del av en kompletterande trygghetsförsäkring som täcker upp för de situationer där den vanliga hemförsäkringen inte gör det.

6. Meddela om bostaden inte är ordentligt städad

Det är vanligt att man som hyresgäst struntar i att säga till om bostaden inte är ren eller i det skick den borde vara när man flyttar in – detta för att undvika att bli osams med uthyraren.

Det är viktigt att du faktiskt säger till och noterar om bostaden inte är i godkänt skick. Om du inte säger till är du skyldig att genomföra en ordentlig flyttstädning när du ska flytta ut. Om du däremot meddelar om det inte är rent, så fort du upptäcker det, kan dina skyldigheter vid utflyttningen bli mindre omfattande.


Att hyra bostad genom Samtrygg är tryggt och enkelt. Vårt Trygghetspaket skyddar dig och vi hjälper dig genom hela processen. Vi har standardiserade och trygga kontrakt som kan anpassas enligt alla situationer och vi förser dig med all nödvändig dokumentation. Hitta ditt nya boende idag!

Hyresguiden